Nieuws in de categorie ‘totaal niet relevant en voor een beperkt aantal mensen interessant’. De Volkswagen Gol gaat uit productie. Nee hoor, onze F-toets doet het prima. De Volkswagen Gol is een goedkoop karretje van formaatje Polo dat nog voor bijvoorbeeld de Zuid-Amerikaanse markt wordt gemaakt. Het was zelfs 27 jaar lang de bestverkochte auto van Brazilië.

We hebben altijd een soort gekke fascinatie gehad met de Gol. Het was altijd een soort AliExpress-versie van een echte Golf of Polo. Het design klopte altijd net niet helemaal lekker omdat Volkswagen nieuwe lampen op een verouderd platform plakte. Technisch gezien is de Gol voor een groot deel nog gelijk aan de Fox.

Er was zelfs een pick-up

Om het nog leuker te maken, waren er zeer specifieke afgeleide versies van de Gol. Zo was er de Volkswagen Saveiro, wat een pick-up was met het neusje van de Polo. Ook waren er sedans en stationwagens op basis van de Gol. Klanten konden kiezen uit een 1,0-liter met 8 of 12 kleppen en een 1,6-liter met 8 of 16 kleppen.

Het probleem van de VW Gol was dat ie niet zo veilig was. Om het ding goedkoop te houden, ontbreken belangrijke dingen zoals ESP. In de Latin NCAP kreeg de Gol slechts twee sterren. De vernieuwde versie met maar liefst twee airbags kreeg er wel drie. Ondanks de slechte score, was het in 2021 nog altijd de bestverkochte auto van Argentinië.

De Volkswagen Gol is verouderd en verdwijnt

Maar ook aan die kant van de wereld worden de wetten voor uitstoot en veiligheid steeds strenger. In januari van dit jaar werd de verkoop van nieuwe Gols al verboden in Argentinië. Voor Brazilië is de uitstoot de boosdoener. Daarom stoppen ze daar aan het einde van dit jaar met de verkoop. Dat betekent volgens Revista Motor dat de Gol helemaal uit productie gaat.

Als uitsmijter komt Volkswagen in Brazilië nog met een Last Edition. Vind je het nou een charmant gebakje en wil je hem naar Nederland halen? Dan heb je dikke pech. Het zal onmogelijk zijn om de auto hier op kenteken te krijgen.

Reacties

 • Remco heeft op 4 november 2022 geschreven:

  In Brazilië vwrboden vanwege de uitstoot? Wat grappig. Hoeveel uitstoot heeft een hectare platgebrand regenwoud?

  Reageer
 • diederik heeft op 4 november 2022 geschreven:

  WTF is een Gol?

  Reageer
 • Bram01 heeft op 4 november 2022 geschreven:

  De eerste generaties Golf waren best leuk. Maar,… Net zoals met “de kampioenen” als je blijft herhalen, en herhalen, etc. Begin je een soort degout te voelen bij het model.
  Volkswagen moet wel stekeblind geweest zijn dat ze dit zelf niet beseft hebben.

  Reageer
 • W vd Stoel heeft op 3 november 2022 geschreven:

  Ooit begonnen met een luchtgekoelde boxer motor voorin met voorwielaandrijving. Op Bonaire waar ik gewoond en gewerkt heb reden er nog één aantal.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear