We hebben al verschillende, vooralsnog weinig succesvolle, pogingen gezien van een zonneauto. Dit probeersel hierboven is wel even wat anders. De studenten van het Solar Team Eindhoven van de plaatselijke TU hebben een offroad zonneauto gebouwd die, als de zon maar genoeg schijnt, 630 kilometer aan actieradius heeft. Daarmee komt ie precies even ver als een BMW iX.

Stella Terra heet ie en hij kan nog wel eens voor opschudding gaan zorgen in het autowereldje. Hij is elektrisch, natuurlijk, en haalt zijn stroom uit zonnepanelen op de motorkap en het dak. Wanneer je hem parkeert, kun je ook nog eens extra panelen uitschuiven zodat je nog meer zonnestralen opvangt en omzet in voeding voor de batterij.

Specificaties van de Stella Terra

Wie zei dat EV’s met zonnepanelen erop per definitie zwaar zijn, heeft het mis. De Stella Terra weegt 1.200 kilo. Om de vergelijking bij de elektrische SUV van BMW te houden, die weegt 2.585 kilo. Sterker nog, de nieuwste 1-serie weegt meer dan zonneauto. De studenten hebben de topsnelheid van de offroad zonneauto begrensd op 145 km/u. Heel veel meer heb je ook niet nodig in de bossen, denken we. Ook leuk: de Stella Terra is al door de keuring gekomen en mag gewoon de openbare weg op.

Het team van de TU Eindhoven is begonnen aan een compleet nieuw concept. ‘Stella Terra moet de zware omstandigheden van het offroaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. Daarom hebben wij bijna alles van Stella Terra zelf moeten ontwerpen, van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen’, vertelt teammanager Wisse Bos.

Waarom een offroad zonneauto?

Maar wat is nu eigenlijk het doel van de offroader? ‘Met Stella Terra willen wij laten zien dat de transitie naar een duurzame toekomst reden tot optimisme biedt, en mensen en bedrijven aanmoedigen de energietransitie te versnellen’, vertelt Bos. Wellicht kunnen de studenten wat informatie doorspelen naar de buren in Helmond.

Reacties

 • Pieter3318 heeft op 15 september 2023 geschreven:

  Dat is een serieuze ontwikkeling, als de zonuren zo blijven toenemen. En al goedgekeurd, knap!

  Reageer
 • Edwin heeft op 15 september 2023 geschreven:

  Maar er een limousine van, nog meer actieradius… en mooie groene aanvulling voor https://www.limousine.nl/

  Reageer
 • Ad Oudenhuijsen heeft op 14 september 2023 geschreven:

  Had nooit verwacht dat een auto zonder fysieke zijspiegels door een keuring kan komen bij de meestal conservatieve instanties.

  Reageer
 • Ad Oudenhuijsen heeft op 14 september 2023 geschreven:

  Lijkt me een hele grote stap vooruit in EV gebeuren. Welke accu capaciteit moet het meenemen?

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear