Voor het eerst sinds het uitbreken van corona zijn de 23 OPEC-landen weer ‘in het echt’ bij elkaar. In Wenen vergaderen ze over het verlagen van de olieproductie. Een verlaging van de productie zou zorgen voor schaarste, waardoor de benzine- en dieselprijzen weer gaan stijgen. Dit meldt het Belgische Radio1. Volgens de nieuwszender zal de stijging gelukkig niet enorm zijn.

Volgens Moniek De Jong, postdoctoraal onderzoeker Energiezekerheid aan de UGent, zijn er twee opties. De eerste optie zou zijn dat de OPEC-landen de markt willen manipuleren door minder olie te produceren, zo meldt ze aan Radio1. Daarmee gaat de olieprijs weer omhoog en komt er meer geld binnen bij de OPEC-landen.

Een andere reden om de olieproductie te verlagen is volgens De Jong om ervoor te zorgen dat er later dit jaar meer capaciteit is als er een Europese olie-embargo komt of als er een olieprijsplafond ingesteld wordt. Bij zo’n embargo is Russische olie niet meer welkom. Bij een prijsplafond wordt Rusland simpelweg minder betaald voor de olie en dan kan het zijn dat het land minder gaat leveren.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie