Wie zijn te dure bakkie pleur graag krijgt uit de handen van een meneer met een ongewassen baard en een tunnel-oorbel, of een mevrouw met een moeilijke bril zonder glazen op sterkte, zal blij worden van de Mokka Short. Wij noemen het gewoon een kleine koffie. Oh nee: de Opel Crossland X. Want de nieuwe crossover is kleiner dan de Mokka. Zou je niet zeggen, toch?

Met 4.212 millimeter is hij 53 millimeter korter en hij is met 1.765 millimeter toch ook zeker 16 millimeter minder breed. De Opel Crossland X verschijnt naast de Mokka X in het b-segment. Hij vervangt de Meriva omdat tegenwoordig alles crossover-achtig moet zijn. Het zogenoemde SUV-segment is enorm gegroeid: sinds 2010 is de verkoop vervijfvoudigd. En Opel wil ongetwijfeld van het stoffige imago van de Meriva af. Het verschil met de Mokka X is dat de Crossland zich vooral richt op mensen met een urban lifestyle. Starbucks-bezoekers dus. In werkelijkheid zullen het vooral de Meriva-kopers zijn die het ‘tijd vinden voor iets nieuws’.

Wat heb je aan de Opel Crossland X?

Je kunt er al je ironisch bedoelde lifestyle-spul kwijt. De bagageruimte van 410 liter in de Opel Crossland X – met de neerklapbare achterbank in de normale positie – is de grootste in het segment. De achterbank is over 15 centimeter in lengterichting verschuifbaar. Gun je de passagiers achterin minder beenruimte, heb je 520 liter bagageruimte. En dan nog iets opvallends. De Opel Crossland X staat op hetzelfde platform als de volgende generatie Peugeot 2008 en de aankomende Citroën C3 Picasso. PSA en Opel zijn sinds een tijdje dikke maatjes, vandaar.

Uit welke motoren je mag kiezen, is nog even een verrassing. Wel vertelt Opel dat je geen vierwielaandrijving mag; daarvoor pak je maar lekker de Mokka X. Opel geeft je keuze uit twee navigatiesystemen. Beide infotainmentsystemen ondersteunen Apple CarPlay. Geschikte smartphones zijn zelfs draadloos op te laden via het inductielaadpaneel. Internetten doe je via de Wifi-hotspot en slap ouwehoeren kan met de serviceassistent OnStar.

In maart staat de Crossland op de autosalon van Genève, dan krijgen we ongetwijfeld ook de lanceerdatum te horen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie