Deze week bereikte ons het verdrietige nieuws dat de Mercedes-AMG S 65 met de fijne 6,0-liter biturbo V12 op het punt van uitsterven staat. Daarbij rees direct de vraag: welke gevolgen heeft dit voor Pagani? Het supercarmerk gebruikt dezelfde motor immers in de Huayra. Goed nieuws: ook de opvolger van de Pagani Huayra krijgt weer een AMG V12.

Wanneer komt de opvolger van de Pagani Huayra?

Deze zomer zien we eerst de Huayra BC Roadster – de laatste ademtocht van het model. Daarna komt Pagani in 2021 met een volledig nieuwe opvolger van de Huayra. Deze supercar zal een biturbo V12 krijgen – van AMG. Ja: Mercedes stopt dan wel met de productie van de V12-motoren voor hun S-klasse, maar voor Pagani blijven ze de motoren bouwen.

‘Mercedes stopt met de productie van de standaard V12, maar de op maat gemaakte V12’s voor Pagani hebben daar niets mee te maken. Die blijven komen’, zegt Horacio Pagani tegen TopGear. Kunnen we nog een hybride aandrijflijn verwachten, zoals die van Lamborghini? Daar kon de grote baas kort in zijn: ‘Nee.’

Hoe zat het ook al weer met die V12?

De Pagani Huayra maakt gebruik van de 6,0-liter biturbo V12 van AMG. Het totale vermogen is 700 pk, het koppel liefst 1.000 Nm. De Zonda had nog de heerlijke 7,3-liter V12 zonder turbo’s. Maar die tijd is voorbij. We vroegen of er ooit nog een V12 zonder turbo’s zal komen bij Pagani, maar ook daarop was het antwoord een korte en resolute ‘nee’.

De opvolger van de opvolger van de Pagani Huayra zal overigens een volledig elektrische supercar zijn…

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie