Niet iedereen kan ermee wegkomen om een supercar met een dikke V12 de ‘Vanquish’ te noemen. Nou ja, Aston Martin kan het. En ze deden het in 2001 voor het eerst. Deze originele Vanquish werd de opvolger van Project Vantage, net rond de eeuwwisseling.

Kijk ernaar. Serieus, kijk nou naar ‘m. De originele Vanquish werd ontworpen door Ian Callum en het was Aston Martins paradepaardje geworden. De Vanquish werd onsterfelijk door die ene James Bond-film die we niet zullen noemen. Aangezien we het vandaag over z’n toekomstige opvolger hadden, leek het ons gepast om het origineel even uit te lichten.

Aardbeving? Nee, dat is een Vanquish die eraan komt

In de originele Vanquish schuilde een brute 5,9-liter V12 en hij klonk als een aardbeving. Je kon ‘m van kilometers ver al horen aankomen. We gebruiken ook deze gelegenheid om je eraan te herinneren dat de originele Vanquish op een platform van koolstofvezel én aluminium was gebouwd, met schitterende ‘superformed’ carrosseriepanelen. Hij had een gerobotiseerde zestraps automaat met flippers aan het stuur.

Daarnaast willen we je geheugen opfrissen over hoe het was om met deze originele Vanquish te rijden. Een van TopGears redacteuren herinnert zich: ‘Ik weet nog goed dat de remmen niet zoveel toevoegden en dat je nekpijn kreeg van de agressiviteit van de sequentiële bak. Het was niet het meest verfijnde systeem, zelfs in die tijd.’

De originele Vanquish is goed voor je zelfvertrouwen

‘Maar dat maakte allemaal niet uit, want je kon hem in zijn drie laten staan en de 5,9-liter V12 vrijuit laten brullen. Geweldig geluid en een goede respons, goede flexibiliteit en 467 pk waren meer dan genoeg om het maximale uit het onderstel te halen. De Vanquish had een goede dosis grip, was een klein beetje licht aan de voorkant, maar had geweldige besturing die goed was voor je zelfvertrouwen.’

We willen je er vooral aan herinneren dat, terwijl de nieuwe Vanquish zijn opwachting maakt, de eerste Vanquish nog fijne herinneringen biedt. Neem je tijd en kwijl gerust op je toetsenbord bij het kijken naar deze foto’s. En laat ons gerust weten wat jouw voorkeur heeft: de toekomst of het verleden.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie