Kijk, zo kunnen we het begrotingstekort wel dichten: als de politie alleen nog maar touringcars van de weg gaat plukken, dan kunnen ze per keer negentig bekeuringen uitdelen. Alle gekkigheid daargelaten, je kunt dus in heel uitzonderlijke gevallen als passagier een bekeuring krijgen als de bestuurder te hard rijdt. Het gebeurde pas in België, maar in Nederland zou het theoretisch ook kunnen.

Het is een bijzonder verhaal. Op de E17 bij Sint-Niklaas in België achtervolgde de politie vorig jaar een auto die de 235 km/u aantikte. De auto dwong voorgangers naar rechts te gaan door te seinen met grootlicht. Op de achterbank van de auto zat de neef van de bestuurder, die aandrong tot hardrijden omdat zijn vriendin – die ook in de auto zat – last had van buikkrampen.

De bestuurder werd gedwongen

Pas verschenen de twee neven voor de rechter, waarbij de passagier op de achterbank toegaf: ‘Ik wou zo snel mogelijk naar huis. Daarom dwong ik mijn neef om tot het uiterste te gaan.’ Dit meldt HLN. De bestuurder beaamde dat hij werd gedwongen door zijn neef om zo hard te rijden. Zo werd de passagier op de achterbank veroordeeld tot ‘aanzetten tot overdreven snelheid’.

De passagier kreeg een rijverbod van een jaar en 2.000 euro boete. De straf is zo zwaar, omdat de man al een flink strafblad heeft. De bestuurder is drie maanden zijn rijbewijs kwijt en mag 1.600 euro aftikken. Beide neven moeten opnieuw het rijbewijs halen. De grote vraag is: welke keukenprins is verantwoordelijk voor de buikkramp van de vriendin – en moet die ook niet voor de rechter verschijnen?

Uitlokking voor het stoplicht wordt ook beboet

Niet alleen op de achterbank kun je in België een boete krijgen voor het aanzetten tot overdreven snelheid. Als jij voor het stoplicht gebaren maakt naar de auto naast je of als je gaat ‘revven’, dan kun je daar ook een boete voor krijgen. Zelfs als jij vervolgens braaf optrekt, kun je een boete krijgen als de auto naast je hard wegrijdt, zo schrijft HLN.

En hoe zit het dan in Nederland?

Zo’n specifieke wetgeving voor het uitlokken van gevaarlijk weggedrag, die hebben we in Nederland niet. Maar waar een wil is, is een wet. Volgens HLN kun je dergelijk gedrag wel scharen onder opruiing. ‘ De term is vrij ruim geformuleerd, maar het kan hier dus ook gaan om het aanzetten tot strafbaar gedrag, zoals het ver overschrijden van de maximumsnelheid. Dit kan leiden tot hoge boetes en zelfs een gevangenisstraf’, schrijft de website.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear