Net als Clarkson. Al zal dit wel iets comfortabeler zitten.

Ook al weet Peugeot best wel dat er niemand zit te wachten op grote Franse auto’s, ze vonden het toch de moeite om met een gigantische conceptcar op de proppen te komen voor de autoshow van Frankfurt. Dit is de HX1: een zespersoons megasedan, hoewel Peugeot ‘m zelf een ‘lage monospace’ (mpv) noemt. Bla bla.

Los van ontzettend ruim is de HX1 ook ontzettend zuinig, aangezien ie natuurlijk Peugeots jongste wonderkindje, het HYbrid4-systeem aan boord heeft. Een 2.2 HDi-motor voorin, een elektromotor achterin, en daar rijd je dan met je bijna vijf meter lange sloep op slechts 3,2 liter diesel per 100 km. De CO2-uitstoot is al even indrukwekkend met 83 g/km. Dit terwijl deze grote jongen met een gecombineerd vermogen van 299 pk best vooruit zal willen.

Allerlei aerodynamische lolletjes, zoals ‘flaps’ die uitklappen bij bepaalde rijsnelheden, zorgen voor een luchtweerstand (Cw-waarde) van slechts 0,28. En dat is weinig, dus. De vier deuren gaan tegengesteld open, waardoor je desgewenst in hoogspringhouding het met eikenhout, marmer (!) en leer getooide interieur van de HX1 binnen kunt vliegen. Je kunt kiezen: of twee achterpassagiers enorm veel beenruimte geven, of een extra set stoelen tevoorschijn toveren zodat er in totaal zes man in passen.

Wat ons betreft hebben we het hier over de opvolger van de 607, maar we denken dat Peugeot zich aan die klasse niet meer zal branden – temeer omdat ze bij de introductie van de 508 al aangaven dat die zowel de 407 als de 607 zou opvolgen. Jammer.

Advertentie

Reacties

Meer

Meer van TopGear

Advertentie