Er zijn van die levensvragen die niet of nauwelijks te beantwoorden zijn. Messi of Ronaldo? Apple of Android? Blond of donker? En misschien wel de belangrijkste, zeker nu ze vorige week allebei met hun nieuwste product kwamen: PlayStation 5 of Xbox Series X? Dus wat doe je dan. als je toch een antwoord wilt? Dan laat je het aan de experts (ha!) over. Dit zijn onze bevindingen.

Prestaties: gelijkspel

Op het gebied van prestaties gunnen de twee kemphanen elkaar geen millimeter ruimte. Beide kunnen je 4k-televisie tot op de laatste pixel uitknijpen. Ook kunnen ze allebei tot 120 beelden per seconde verwerken, dus een game als Dirt 5, op beide systemen verkrijgbaar, loopt zowel op de PS5 als op de nieuwe Xbox supersoepeltjes. Belangrijker is nog dat beide consoles die ellendige lange laadtijden zo goed als geheel geëlimineerd hebben. De grote verliezer zijn de social media – die hoef je dus niet meer te checken tijdens het wachten. PlayStation 5 of Xbox Series X? Op dit vlak is er geen winnaar.

Controller: PS5

De controller van de XSX is goeddeels ongewijzigd, maar die was al zo comfortabel als een oude spijkerbroek. Groot voordeel: ook oude Xbox One-controllers doen het op de XSX. Wel zo prettig als je gamevrienden over de vloer krijgt. De PS5-controller is geheel vernieuwd. Hij heeft haptische feedback – je voelt dus exact, en preciezer dan bij welke andere ook, in je controller wat er op je scherm gebeurt. Ook top: de triggers (de knoppen achterop) kunnen ‘tegenwerken’, wat vooral bij remmen en gasgeven veel meer gevoel oplevert. Vooral voor racegames zijn dat belangrijke veranderingen. Zo kun je precies voelen wanneer het ABS in werking treedt. Of wanneer er in WRC 9 opeens over een andere ondergrond gereden wordt. Serieus, die verbeteringen lijken wel alleen voor racegames gemaakt. Trouwens: mocht je een klein fortuin hebben besteed aan simracing-spul: geen zorgen. Dat wordt, zo is beloofd, allemaal ondersteund, ook als het voor het oudere platform gemaakt was. Hoe dan ook: een duidelijke overwinning voor de PlayStation dus, hier.

Beste racegame: PS5

Tikje tricky, deze. En wel omdat de beide vlaggenschepen op dit gebied, Gran Turismo 7 (PS5) en Forza Motorsport (XSX) er domweg nog niet zijn. Ze zitten er wel allebei aan te komen, en er zijn wel al trailers die een tipje van de sluier oplichten. Op basis daarvan, en op basis van ‘resultaten uit het verleden’, kijken wij iets meer uit naar Gran Turismo 7. We geven toe: geen erg wetenschappelijke basis, maar toch. En wanneer beide games komen? Ook die vraag is nog niet beantwoord…

Oude spellen: Xbox

Gelukkig hoef je niet bang te zijn voor Apple-achtige praktijken. Dat je iets nieuws koopt en meteen al je oude spul ook moet vervangen. Zo blijven bij beide consoles je meeste oude games gewoon speelbaar. Sterker: veel oude games zullen het dankzij de betere technische specs veel beter doen. Microsoft heeft iets meer werk gemaakt van de compatibiliteit, al scheelt het niet heel veel. Maar toch: een pluim voor de Xbox Series X.

Service: Xbox

Het konijn in de hoge Microsoft-hoed heet Game Pass, de opvolger van Xbox Live Gold. Voor een tientje per maand kun je altijd beschikken over 100 oudere games, een aanbod dat regelmatig ververst zal worden. Het komt er qua racegames op neer dat je bijvoorbeeld Forza Horizon 4 kun spelen, wat we onlangs nog uitgeroepen hebben tot Beste Racespel van het Decennium. Ook Dirt 4 is er, en een roedel Need for Speeds. Je vervelen wordt nog een hele prestatie, zo…

Prijs: PS5

Nee, goedkoop zijn ze niet, die PlayStation 5 of Xbox Series X. De topversies kosten 500 euri (oké: 499 dan), geen kattenpis. Aan de andere kant: koop eens een pc met dezelfde specs – dan ben je al snel veel meer kwijt. Er zijn echter ook goedkopere versies. Zo is er de Xbox Series S, die 300 euro (jahaa, 299) kost. Maar die moet het doen met 1080 armzalige pixeltjes, en voor die verbluffende 4k-beeldkwaliteit wilde je nou net die Series X hebben. Dat schiet dus niet op. Daarnaast is er de PS5 Digital Edition (399 euro), die een diskdrive mist en alles ‘in de cloud’ doet. Ook niet top, want dan kun je al je oude spellen opnieuw kopen. Maar als je dat geen bezwaar vindt, biedt ie je verder alles wat zijn dikkere broertje ook heeft. Winnaar!

Dus, PlayStation 5 of Xbox Series X?

PlayStation 5, wat ons betreft. Maar dat ligt vooral aan het feit dat je als racegamer zo veel profijt hebt van die nieuwe controller. En het feit dat Gran Turismo ons het meest trekt. Speel je ook nog wel eens iets anders, dan wordt de keuze een heel stuk lastiger. Topprestaties bieden ze allebei – daar hoeft het echt niet aan te liggen. En Game Pass heeft wel iets weg van een soort Netflix voor games. Het zou de manier waarop we spelletjes spelen en kopen weleens compleet kunnen veranderen. Sony zal in de toekomst vast met iets soortgelijks komen, maar ja, dat is er nog niet. Een ding staat vast: geen van beide zal je teleurstellen.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie