In de meest letterlijke zin van het woord kijk je hier naar een safetycar. Deze Volvo V90 van de Belgische Federale Politie houdt het overige verkeer tegen omdat er verderop (waarschijnlijk) iets aan de hand is. Hij mist wat collega’s, dus hij houdt in z’n eentje vier rijstroken tegen. Dat doet de bestuurder door met zwaailichten aan over de snelweg te zigzaggen. Het werkt, want het verkeer rijdt niet harder dan 30 km/u. We zijn wel benieuwd hoe de agent het rijdende verkeer zover heeft gekregen.

Update: De agent in de Volvo V90 reageert. In een e-mail aan TopGear laat hij precies weten wat er die dag is gebeurd. De zigzag-techniek leerde hij van politieagenten in San Diego.

‘Wij hadden via de noodcentrale een melding gekregen van een voorwerp op de autosnelweg. Ik had een collega motorrijder vooruit gestuurd om nazicht te doen en om het voorwerp te verwijderen. Wij zijn gezamenlijk vertrokken en op het moment dat we de snelheid van 120 naar 90 km/u kregen is de motoragent voort gereden. Hierop heb ik en mijn collega (passagier) teken gedaan naar het achterliggende verkeer om te vertragen (blokrijden)’, laat de agent weten.

Hij vult aan: ‘Maar er zijn altijd burgers die de bevelen niet willen opvolgen en willen doorrijden. Hierop ben ik overgeschakeld naar de techniek van het zigzaggen over alle rijstroken om vervolgens ook de snelheid nog naar beneden te brengen om zo alle verkeer op een veilige manier iets later tot stilstand te laten komen staan op de autosnelweg. Ik heb van verschillende collega’s te horen gekregen dat ze deze techniek wel ok vonden, doch was dit nog niet gekend bij de politie in België.’

Politieauto zigzagt over snelweg

Met dank aan Freek voor de tip. Heb jij ook een toffe tip? Mail het ons of stuur een berichtje via Facebook of Instagram.

Advertentie

Reacties

  • Koen heeft op 28 januari 2021 geschreven:

    Klopt, indien ze dit doen is het omdat verderop voorwerpen op de weg liggen. Die worden dan opgeraapt door de FAST ondertussen.

    Reageer
  • scaras heeft op 27 januari 2021 geschreven:

    dit wordt gemakkelijk gedaan als er verderop brokstukken of dergelijke op de snelweg liggen. zo kan een ander team (of iemand van F.A.S.T.) deze veilig van de weg halen

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie