Als je buurjongetje op de fiets met een blauw zwaailicht politieagentje speelt, dan is hij ironisch genoeg een crimineeltje. Want het is per wet verboden om blauwe verlichting te voeren op de fiets. Knipperende lampjes zijn eveneens niet toegestaan. Daarom verleende het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat expliciet ontheffing aan de politie van 1 januari tot en met april 2021. Zes basisteams krijgen elk vier fietsen met blauwe zwaailichten. Het doel is om te testen of politiefietsen met zwaailichten de zichtbaarheid verbeteren.

‘Voorwaarde is dat in de evaluatie van de pilot expliciet aandacht wordt besteed aan het effect op de verkeersveiligheid‘, zo meldt de politie. Als de blauwe verlichting op de fiets is ingeschakeld, hebben de agenten trouwens géén voorrang. Dat is bij gemotoriseerde politievoertuigen wel zo. De politiefietsen met zwaailichten worden ingezet in Leijdal en Markdal (beide Eenheid Zeeland-West-Brabant), Burgwallen (Eenheid Amsterdam), Zoetermeer (Eenheid Den Haag), Groningen Centrum (Eenheid Noord-Nederland) en Meijerij (Eenheid Oost-Brabant).

Nick Schuermans is initiatiefnemer en zelf actief bij de fietspolitie. ‘Als politiebikers zijn we niet altijd goed zichtbaar. Dat is enerzijds onze kracht wanneer we onopvallend in een wijk willen surveilleren, maar aan de andere kant zijn er ook situaties waarin je juist wel wilt opvallen. Optische lichtsignalen kunnen dan bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Denk aan het verlenen van assistentie bij een verkeersongeval of wanneer je op een donkere weg een spoedmelding krijgt.’

Advertentie

Reacties

  • Miguel heeft op 5 januari 2021 geschreven:

    Wat een onzin straks moeten we ook knipperlichten aan onze handen als gaan wandelen!!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie