Je hebt altijd mensen die na de verkoop van hun huis nog altijd de regie willen houden over de oude woning: ‘Die paars-groene tegels in de badkamer waren echt duur, die zou ik laten zitten. Je krijgt spijt als je die gastrodia agnicellus uit de tuin haalt.’ Logisch, er zit toch wat sentimentele waarde in die bakstenen. En niet alleen mensen kunnen lastig loslaten; grote bedrijven bepalen graag wat jij met hun producten doet. Zo bedacht Porsche een manier waarop klanten hun auto’s niet kunnen doorverkopen.

We hebben het dit keer niet over de ‘recht op reparatie’-beweging waar conglomeraten proberen te bepalen waar jij je spulletjes repareert. Nee, dit keer is het Porsche die het zat is dat mensen auto’s kopen met als enige doel om ze met winst te verkopen. Het Duitse merk wil auto’s aan liefhebbers verkopen die de auto’s koesteren. Daar hebben ze iets op bedacht in de VS.

Wie in de VS één van de 1.963 gelukkigen is die een 911 S/T mag kopen, wordt niet direct eigenaar van zijn speciale modelletje. Nee, de auto blijft het eerste jaar eigendom van Porsche USA en de klant mag hem vervolgens leasen, zo meldt The Drive. Omdat de auto officieel niet van de koper is op dat moment, kan hij of zij de auto ook niet snel doorverkopen.

Pas na een jaar de Porsche 911 S/T doorverkopen

Na een jaartje leasen, komt de auto op naam van de koper. Op dat moment is de eigenaar vrij om de 911 S/T te verkopen en alsnog een beetje winst te maken. De levering in de VS begint pas in de lente van 2024, dus in de lente van 2025 kun je in Amerika de eerste tweedehandsjes verwachten. Zou de hype dan zijn gaan liggen rondom het model? Of betaal je je dan alsnog scheel?

In de VS kost de auto nieuw 290.000 dollar, omgerekend 277.000 euro. Dat is nog altijd een stuk minder dan de prijs in Nederland, waar hij minimaal 411.200 euro kost. Het zou voor Nederlandse klanten misschien voordeliger kunnen zijn om even te wachten en in 2025 in Amerika te gaan shoppen. Of zullen de prijzen dan nog veel hoger liggen?

Porsche is niet de eerste die doorverkoop verbiedt

Andere automerken worstelen ook met klanten die de auto’s direct willen verkopen voor een leuke winst. Ford verplichtte iedereen die een GT kocht om een contract te tekenen waarin stond dat ze de auto pas na een bepaalde periode verkopen. Acteur John Cena (tudududuuu) zette toch zijn auto te koop en kwam er in de rechtszaal achter dat het contract geen bluf was. Hij moest uiteindelijk een schikking betalen aan Ford.

Reacties

 • Big mo heeft op 14 november 2023 geschreven:

  De Porsche 911 is niet genoeg uitgemolken.
  De éne na de andere speciale editie word er verzonnen.
  En zodoende kunnen ze de komende 100 jaar weer vooruit met de 911 !!.

  • Chris heeft op 17 november 2023 geschreven:

   Zolang er nog gekken zijn om veel te veel te betalen voor een in feite 60 jaar oud model, waarvan er al miljoenen zijn geproduceerd, kortom de VW onder de sportwagens, totaal niet exclusief.

   Reageer
  Reageer
 • wonderboy heeft op 7 oktober 2023 geschreven:

  is gewoon een ander remedie om nog meer te verdienen bij porsche (en he geld zoveel mogelijk binnenhuis te houden) ivp van bij de klant (door eventuele doorverkoop)

  Reageer
 • Johan heeft op 3 oktober 2023 geschreven:

  Ik denk de kostprijs is incl 1 jaar lease en na een jaar krijg je hem op naam zo begrijp ik het

  Reageer
 • Chris heeft op 3 oktober 2023 geschreven:

  En wat kost die lease?

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear