En hij heet… Macan. Dat wordt dus de naam van de nieuwe ‘kleine’ Porsche SUV, die zoals de Duitsers vandaag lieten weten in 2013 het levenslicht zal zien.

Macan mag op het eerste gezicht een rare naam lijken, dat is het allerminst. Het komt uit het Indonesisch, en dan weet jij natuurlijk genoeg, gezien alle relaties die wij van oudsher met dat land onderhouden. Want wat betekent ‘selamat macan’ ook alweer? Precies: smakelijk tijger! Niet te verwarren overigens met ‘selamat makan’, wat smakelijk eten betekent, maar dat terzijde. Je weet nu in ieder geval al zeker dat minimaal driekwart van de koppen boven de artikelen met de eerste rij-ervaringen van de Macan hetzelfde zullen zijn. Dat, overigens, ook terzijde.

Misschien is het veelzeggender dat Porsche zich nogal uitput de naam te verklaren. ‘Het staat voor soepelheid, fascinatie, kracht en dynamiek, en dat zijn de kernkarakteristieken voor deze nieuwe terreinauto.’ Het is de bedoeling dat de Macan het succes van de Cayenne nog eens dunnetjes over gaat doen, vandaar dat Porsche nu 500 miljoen euro in de fabriek in Leipzig aan het pompen is, waarna 1.000 man extra met de Macan aan de slag kunnen.

De basis van de Macan wordt gevormd door de Audi Q5, wat natuurlijk meteen een hele hoop zeurpieterij van onze kant zou kunnen opleveren, maar daar hebben we vandaag even geen zin in. Ja, ook wij hadden liever een leuker en betaalbaarder concept gezien, een soort MX-5 maar dan van Porsche leek ons een heel selamat idee, maar het is niet anders. We wachten gewoon af.

 

Reacties