Vroeger was het simpel. Als je een supercar kocht, kwam hij uit Italië. Toen veranderde één optie naar Italiaans met Duitse techniek, en tegenwoordig kunnen supercars overal vandaan komen. Zelfs uit Tsjechië. Je kijkt naar de Praga Bohema, het snelste exportproduct uit Tsjechië. Probeer die maar eens te volgen.

Deze creatie die grotendeels uit koolstofvezel bestaat, is niet de straatlegale versie van de R1R-raceauto. Nee, nee, deze auto is helemaal nieuw. Zo heeft hij niet de Renault-motor zoals de raceauto, maar de 3,8-liter twin-turbo V6 uit de Nissan GT-R. De zescilinder brengt (met wat hulp van tuner Litchfield) met 700 pk een kleine 982 kilo in beweging.

Specificaties Praga Bohema

Naast 700 pk produceert de V6 een fijne 725 Nm aan koppel. De 0-100-tijd is hierdoor ónder de 2,3 seconden en de topsnelheid ligt boven de 300 km/u. De wilde koets met al zijn vleugels zorgt voor 900 kilo downforce bij 250 km/u. De auto zou dus bijna op zijn kop kunnen rijden, theoretisch.

Praga overwoog andere motoren zoals de V10 van Audi, maar de V6 laat zich beter tunen en is compacter, maar bovenal lichter. Overigens meldt Praga dat ze misschien nog kilootjes kunnen weghalen. De 982 kilo is dus een voorlopige schatting. Schakelen doe je trouwens met een sequentiële zesbak.

Geen actieve aerodynamica, wel airco

Systemen om spoilers te laten bewegen, die wegen wel wat. Alle downforce komt van statische aerodynamica. Wel krijgt de Praga Bohema gewoon airconditioning en een touchscreen. Er zijn twee stoelen in de krappe cockpit en omdat het cool is, zitten er knopjes in het plafond.

Verder is er een pop-up telefoonhouder met een USB-poortje in de buurt. Android Auto en Apple CarPlay zijn aanwezig, dus in principe heb je alles wat je wilt. Je hebt zelfs nog 100 liter bagageruimte net voor de achterwielen.

De prijs van de Praga Bohema is 1,28 miljoen euro, zonder Nederlandse of Belgische belastingen. Ze bouwen slechts 88 exemplaren van de Bohema. Of ga je liever voor de Rimac Nevera? Nog zo’n supercar uit een onverwachts land.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)