Als er één bedrijf is dat snapt dat je soms even pijn moet lijden voor een betere toekomst, dan is het Tesla wel. De eerste jaren maakte het bedrijf honderden miljoenen dollars verlies per jaar om uiteindelijk winstgevend te worden. Met de diverse prijsverlagingen levert het bedrijf weer graag wat winst in om harder te groeien. En daar gaan ze voorlopig niet mee stoppen.

De laatste maanden heeft Tesla wereldwijd de prijzen van auto’s flink verlaagd. Hier kost een Tesla Model 3 tegenwoordig 41.950 euro, wat 10.000 euro minder is dan vorig jaar. Ook andere modellen zijn goedkoper geworden. En omdat de verkoopprijs lager is, maakt Tesla nu bijna een kwart minder winst in het eerste kwartaal, zo meldt Yahoo Finance.

Het doel van Tesla is nu om minder marge te pakken op elk voertuig, maar om wel meer te verkopen. Als Tesla nog wat kostenbesparingen kan doorvoeren, moeten de winsten wel weer terugkeren. Maar voor nu zijn de aandeelhouders er niet zo gerust op: de aandelen zakten met 10 procent, waardoor het bedrijf plots 56 miljard dollar minder waard was.

Nog meer prijsverlagingen?

Volgens Yahoo Finance hintte Musk in een call met investeerders dat hij door wil gaan met deze strategie en de prijzen nog verder wil verlagen. Het doel is om nog meer mensen weg te lokken bij traditionele automerken. Ook dwingt Tesla andere automerken de prijzen te verlagen en zo EV’s bereikbaar te maken, wat ooit volgens Musk het echte doel was van Tesla.

Overigens maakt Tesla voorlopig niet opnieuw verlies. De winst van vorig jaar bedraagt nu net iets meer dan 2,5 miljard dollar. De prijsverlagingen lijken aan te slaan en de Tesla Model Y is momenteel de bestverkochte auto in Europa (en ook in Nederland).

Reacties

 • dopo heeft op 26 april 2023 geschreven:

  Om het redactionele niveau te verhogen en kemels zoals dit artikel in het vervolg te vermijden, kan de redactie zich misschien beter concentreren op kwalitatievere bronnen dan Yahoo Finance, bijvoorbeeld Reuters: https://www.reuters.com/business/autos-transportation/tesla-uses-its-profits-weapon-an-ev-price-war-2023-01-19/

  • Aha heeft op 26 april 2023 geschreven:

   Zelfde Reuters, over een bedrijf dat ook van Musk is en waarvoor hij dringend cash moet genereren. Ze dreigen tot 6% van de omzet boete te krijgen en in de EU zelfs uitgesloten te worden als ze geen fatsoenlijke monitoring hanteren. Als zich dat zo doorzet dan is de kans groot dat Musk een fors deel van zijn aandelenpakket in Tesla moet verkopen om de tekorten bij Twitter aan te vullen en/of de bankleningen voor de aankoop af te betalen. Dan kan absoluut geen goed nieuws zijn voor de toekomst van Tesla.
   https://www.reuters.com/technology/twitter-says-it-removed-more-content-first-half-2022-than-previous-6-months-2023-04-25/

   • @aha heeft op 26 april 2023 geschreven:

    Ik vrees voor Tesla dat jij dichter bij de waarheid zit dan dopo.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • dopo heeft op 26 april 2023 geschreven:

  Ik denk dat de redactie verkeerde conclusies trekt. Hoezo ‘pijn’? https://www.visualcapitalist.com/charted-teslas-unrivaled-profit-margins/

  • Fact heeft op 26 april 2023 geschreven:

   Tesla’s stock rate has dropped 25% since its highest point of 2023, 60% below its peak rate in 2021.

   Reageer
  Reageer
 • B100 heeft op 25 april 2023 geschreven:

  Volgens mij is het dezelfde tactiek, wat menig andere Amerikaanse tech bedrijven doen. Eerst de enorme verliezen lijden zoals netflix, amazon, uber, etc. En als er geen concurrentie meer is, de prijzenverhogen.

  • Beursplein 5 heeft op 26 april 2023 geschreven:

   1 klein verschil. Musk moet zijn ene speeltje (Twitter) overeind houden met de inkomsten van het andere. Dat kan nooit lang goed gaan.

   Reageer
  Reageer
 • A picture emerges heeft op 24 april 2023 geschreven:

  Twitter is haemorrhaging cash and Musk had to put up personal guarantees for the multi-billion loans he got to buy them. Now he desperately needs to bring cash into Tesla in order to be able to extract this for his Twitter woes.

  • Tesla fan heeft op 25 april 2023 geschreven:

   Pijnlijk maar waar. Hoe het ego van Musk Tesla eerst groot maakt en daarna kapot maakt. 🙁

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)