‘Remmen is angst.’ Dat is een motto dat veel mensen ter harte nemen die online races als kamikaze-simulator gebruiken. Maar in dit geval kan angst een goede raadgever zijn, want door goed te remmen kun je net die extra seconde uit een ronde persen. Als je een beetje serieus wilt simracen, zul je dus ook een goede pedalenset moeten hebben om het gevoel van een echte auto na te bootsen. Thrustmaster heeft een nieuwe pedalenset die je los kunt kopen en met een USB-aansluiting op bijna elk stuurtje kunt aansluiten. Ook stuurtjes die niet van Thrustmaster zijn. Dus, kunnen deze Thrustmaster T-LCM pedalen de harten van fanatieke simracers veroveren?

De ontdozing

Als je de pedalenset uit de doos haalt, merk je gelijk dat je hier niet met een beginnerssetje te maken hebt. De grote veer achter het rempedaal springt meteen in het oog en is ook het paradepaardje van dit setje. De metalen pedalen zijn solide en geven een duidelijk mechanisch gevoel als je erop drukt. De behuizing is allemaal wat goedkoper met plastic en een dunne metalen gripplaat.

Die behuizing is echter ook gelijk weer waar de kracht zit van deze Thrustmaster. Door alleen de onderdelen die er toe doen met simracen van hoge kwaliteit te maken, kan de prijs van de T-LCM relatief laag blijven. Je betaalt op dit moment 200 euro voor de set, wat redelijk goedkoop is voor het segment waar deze pedalen zich in bevinden.

Het rempedaal is volledig naar eigen voorkeur in te stellen. Bijgeleverd is een setje extra veren, waardoor je de weerstand bij het remmen naar eigen voorkeur kan aanpassen. De kracht die op het pedaal wordt uitgeoefend, meet de set met een ‘load cell’, waardoor de T-LCM de kracht die je toepast nauwkeurig meet.

Goed setje met een matige set-up

Wanneer we de Thrustmaster T-LCM pedalen willen aansluiten, stuiten we al snel op een probleem. Dat ligt echter niet per se aan de T-LCM. We maken gebruik van een Playseat Challenge en zien al vrij snel dat de verschillende onderdelen van onze set-up nu niet meer echt in verhouding tot elkaar staan.

Ook met het rijden is dit te merken. Omdat je behoorlijk wat kracht moet zetten bij het remmen, kiept de Playseat vrij veel naar achteren door een gebrek aan tegengewicht. Even later schiet de klittenband-band los terwijl we met een race bezig zijn, waardoor we bij het remmen de pedalen niet indrukken maar wegduwen. We vliegen de muur in en onze race is over.

Racen met de Thrustmaster T-LCM

Na een provisorische oplossing in elkaar te hebben geknutseld, kunnen we de pedalen echt gebruiken. Als je een goedkoper setje gewend bent, merk je gelijk dat je veel meer gevoel hebt tijdens het remmen en dat de rem snapt wat je intentie is. Daardoor is het makkelijker om keer op keer goed aan te remmen voor die ene bocht en zodoende constanter te worden. Het gaspedaal en de koppeling voelen ook stevig aan, maar geven wel iets minder feedback dan het rempedaal.

Voor 200 euro geven de Thrustmaster T-LCM pedalen je dus veel waar voor je geld. Je betaalt voor de dingen die er toe doen en levert daardoor iets in op de kwaliteit van de behuizing. Zorg alleen wel eerst dat de rest van je set-up goed genoeg is voor deze pedalenset. Als je de T-LCM niet vast kunt schroeven, kun je beter eerst naar een beter stoeltje of bij voorkeur een sim rig kijken. Daarna is dit setje een waardevolle toevoeging aan je set-up.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie