Op internet wordt veel vuil ge­­spuid en veel gescholden, maar op weinig plaatsen is het zo erg als in de commentaarsectie van YouTube. Onder vrijwel elke video staan letterlijk honderden of soms duizenden reacties die degene die de video heeft geplaatst kleineren, belachelijk maken en ronduit dood wensen omdat hij of zij toevallig een broek aanheeft waarvan de kleur de kijkers niet bevalt. Of omdat ie niet goed rijdt. Natuurlijk denkt iedereen dat ie zelf een goede chauffeur is. En dat ze wat op hun scherm te zien is net zo goed, of misschien wel beter kunnen.

Want, hoe moeilijk kan het zijn?

Nou, best wel moeilijk, als we afgaan op de hoeveelheid Ford Mustangs (het zijn nou eenmaal altijd Mustangs) die we tegen een stoeprand hebben zien botsen of die zich in een winkel/menigte/greppel/andere auto boorden. Sommige dingen kun je jezelf aanleren – remmen met je linkervoet bijvoorbeeld, heel-and-toe bij het terugschakelen, dat soort zaken. Pas een beetje op, hou jezelf en je auto heel, maar doe het, en doe het vooral zo vaak mogelijk.

Dat is wat jou en ons onderscheidt van mensen die hun auto’s alleen maar hebben om van a naar b te komen. Geduld en motivatie zijn dus wat je nodig hebt, net als bij andere dingen waar je goed in wilt worden. Neem het opwarmen van een portie boerenkool. Dat kan in de magnetron, of in een gietijzeren pan. Er is niks mis met de magnetron hoor, maar een klontje boter bruin laten worden in de pan, je boerenkoolstamppot erbij, paar minuten roeren: een wereld van verschil. Het verschil ook tussen onverschilligheid en liefhebberij.

Maar sommige dingen kun je jezelf niet aanleren; echt goed driften, hoge snelheden rijden op een circuit, et cetera. Wil je dit leren, dan kun je niet anders dan wat echte rijtraining nemen, liefst bij iemand die weet wat hij doet. Het helpt altijd; het maakt niet uit hoe goed je al bent (en het helpt zelfs als je iets leert wat je op de openbare weg niet zo snel zou gebruiken). Doe het dus. Elke vaardigheid is meegenomen en alle beetjes helpen. En op z’n minst houdt het je van YouTube. In elk geval met je Mustang.

Waar moet je heen voor een rijtraining?

Rijvaardigheids- en circuittrainingen zijn in Nederland en België bij verschillende experts te volgen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Bleekemolen of Slotemaker op Zandvoort, bij Prodrive Training of GP Elite in Lelystad, bij ProMove of Phil Bastiaans op Zolder of bij Ron Simons op Spa. Er zijn vaak veel mogelijkheden, van de fijne circuitkneepjes tot het betere driftwerk, of zelfs zo zuinig mogelijk rijden. Bedenk dus eerst wat je precies wilt leren, en ga ervoor.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear