30 miljoen euro. Excuus, 29 en een kwart miljoen – maar wie kijkt er nou op een paar ton meer of minder? Dit is de nieuwe Rolls-Royce Droptail en het is de duurste nieuwe auto ooit gemaakt. Volgens Bloomberg betalen de eigenaren allemaal een bedrag van 31,8 miljoen dollar. En als het gaat regenen, worden de miljardairs net zo nat als de paupers op het trottoir.

De Droptail volgt de Sweptail uit 2017 en de Boat Tail uit 2021 op. Rolls bouwt deze speciale uitvoeringen alleen voor en met ‘de meest ambitieuze klanten van het merk’. Er komen vier exemplaren voor vier klanten – en ze verklappen natuurlijk niet wie die klanten zijn (alleen dat ze ‘belangrijke verzamelaars, beschermheren van de kunst en zakelijke leiders’ zijn).

Rolls licht toe dat de Droptail geïnspireerd is op Amerikaanse carrosseriebouwers uit het begin van de twintigste eeuw, en op auto’s als de Rolls-Royce Silver Ghost ‘Sluggard’ uit 1912, de Rolls-Royce Phantom Brewster New York Roadster uit 1930 en de Rolls-Royce Silver Ghost Piccadilly uit 1925. Misschien ken je ze niet, maar je moet toegeven dat het fantastische namen zijn.

De Rolls-Royce Droptail is geen retromodel

Rolls benadrukt dat deze Droptail verre van een retromodel is, dus er zijn moderne accenten zoals – hou je vast – een lichte knik aan de bovenkant van de Pantheon-grille. Dit is de eerste keer dan de Rolls-grille niet recht omhoog wijst. Nogal een ding voor zo’n conservatief merk. Als je goed kijkt, spot je achter op deze Rolls-Royce Droptail zelfs een geïntegreerde spoiler. Het moet niet gekker worden.

Er is veel koolstofvezel aanwezig, en niet alleen in de zichtbare onderdelen. Rolls-Royce zegt dat er een nieuw platform werd ontwikkeld voor de Droptail, met een monocoque van aluminium, staal en koolstofvezel als eindresultaat. We gokken dat het een heftig verbouwde versie is van het Architecture of Luxury-platform van de Phantom.

Mini en Ford?

En het mag dan wel een roadster zijn, maar we moeten het ook even hebben over het dak. Rolls-Royce zal ons waarschijnlijk niet bedanken voor deze vergelijking, maar naar onze mening heeft het behoorlijk wat weg van dat van een Mini Coupé. En nu we toch bezig zijn: lijken die achterlichten niet een beetje op die van de Ford Mustang Mach-E? Of überhaupt van de Mustang?

Best wel onhandig

Een afneembare koolstofvezel hardtop zou de auto blijkbaar veranderen in een ‘formidabele en dramatische coupé’ met een uiterlijk dat lijkt op een chopped hotrod, met zijn afgeschuinde voorruit en smalle zijramen. Je kunt de afneembare hardtop niet in de auto kwijt, dus je moet wel zeker zijn van mooi weer als je vertrekt. Ook moet je de auto open parkeren als je ergens naartoe gaat – best onhandig.

Je zou voor de prijs van de duurste nieuwe auto ter wereld verwachten dat er misschien wel iets van een bikinitop achterin zou liggen die je in noodgevallen over het dak kunt spannen. Anderzijds zal de eigenaar genoeg andere auto’s hebben voor dagen met een kans op regen. En anders rijdt er wel een busje met personeel achteraan met het dak achterin.

Iets meer power voor de Rolls-Royce Droptail

Oh, en het is ook de moeite waard om het aandrijflijn te vermelden. Onder de lange motorkap bevindt zich de klassieke 6,75-liter twin-turbo V12, maar hier heeft Rolls er 30 pk bij gedaan. Het exacte vermogen noemt het merk niet, maar als je kijkt naar de Ghost Black Badge, dan zal het vermogen rond de 610 pk liggen. Het koppel is in ieder geval 840 Nm.

Naar verluidt duurde het hele proces van idee tot eindproduct vier en een half jaar om te voltooien, en ontwerpchef Anders Warming vertelt aan TopGear dat de afdeling carrosseriebouw ‘niet proactief of reactief was, meer hyperactief’ toen hem werd gevraagd of het Rolls-Royce of de klanten zijn die deze projecten leiden.

Dit is de La Rose Noire

Zoals je zou verwachten, is de Rolls-Royce Droptail van binnen ook behoorlijk bijzonder. Rolls heeft het interieur eenvoudig en minimalistisch gehouden, maar dat zegt niets over hoeveel moeite er gedaan is. Deze specifieke Droptail heeft de naam La Rose Noire (De Zwarte Roos) gekregen, omdat het opdrachtgevende stel iets wilde dat geïnspireerd is op de Black Baccara-roos.

Er worden twee tinten rood gebruikt voor de creatie – ‘ware liefde’ en ‘mysterie’ – en er wordt ook gebruikgemaakt van wat blootliggend koolstofvezel. Al het metaalwerk is vervolgens afgewerkt in een donkere chroomkleur genaamd Hydroshade, die lijkt alsof ie vijf minuten geleden pas gespoten is en nog moet drogen.

Een lekker plak-PVC’tje achterin

Het interieur draait allemaal om het hout. Kijk maar eens naar dat kunstwerk dat helemaal om de achterkant van de twee stoelen heen loopt. Het stuk parket combineert 1.603 individuele houten stukjes, waarvan er 533 rood zijn geverfd om verspreide rozenblaadjes voor te stellen. Het werd door slechts één vakman bij Rolls in elkaar gezet en het heeft naar verluidt weken geduurd om te voltooien.

Een ander belangrijk onderdeel van het interieur van de La Rose Noire Droptail is de klok. Of moeten we horloge zeggen? Op het dashboard bevindt zich een verwijderbaar horloge van 43 millimeter dat speciaal is ontworpen door Audemars Piguet voor deze klant en deze auto. Wel even meenemen als je de auto parkeert, want je hardtop ligt waarschijnlijk nog thuis. Als het niet wordt gedragen, wordt het in de chique houder van de auto geklikt en kunnen de bandjes worden opgeborgen in de armsteun.

Advertentie

Reacties

  • Big mo heeft op 23 augustus 2023 geschreven:

    Ach , krankzinnig veel geld neigt tot verveling. De toekomstige eigenaren zochten dus een manier om geld te strooien. Of ze er gelukkig mee zullen worden ??..
    Wie weet !!.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie