Over de Rolls Royce Phantom kunnen we niets anders zeggen dan dat het een prachtige auto is, een icoon op wielen. En juist daarom wenden we bij elk speciaal model, zoals deze Tungsten, teleurgesteld en beschaamd onze ogen af.

Want eigenlijk laat Rolls Royce met dit soort uitspattingen weten dat de zweem van exclusiviteit rond het merk een illusie is, ook al worden er van elke speciale uitvoering van de Phantom nog zo weinig gemaakt. We snappen best dat fabrikanten als Skoda en Peugeot met actiemodellen proberen hun verkoopcijfers op te krikken, maar een merk als Rolls Royce zou beter moeten weten.

Maar goed, het is niet anders. En dus zitten we opgescheept met de Phantom Tungsten, een auto die trekjes vertoont van het 101 EX Concept. De Tungsten kun je dus herkennen aan een matte donkergrijs lak, een motorkap van geborsteld aluminium en zevenspaaks velgen. In het interieur steelt een uit glasfiber vervaardigde sterrenhemel in de hemelbekleding de show. Verder krijg je voor de portiervergrendeling een zilveren afstandsbediening voor de portiervergrendeling, leuk om in het café op de bar te leggen.

Maar toch, het blijft een ordinair actiemodel. Nu is Rolls Royce er in het verleden nooit vies van geweest om maharadja’s in India en Russische tsaren te verwennen met iets speciaals, maar dat waren tenminste nog echt buitenissige auto’s. Een auto donkergrijs spuiten, daar is niets buitenissigs aan. Bij Rolls Royce roepen ze zelf al dat 80 procent van alle Phantoms op de smaak van de betreffende klant wordt afgestemd. Uit die reactie blijkt dat deze Tungsten ze ook niet helemaal lekker zit.

Advertentie

Reacties

Advertentie