Met de kennis van nu hadden we vroeger misschien iets minder enthousiast asbest in huizen verwerkt. Maar je kunt het de werklui van vroeger niet kwalijk nemen; wie had er nou verwacht dat een materiaal met de vriendelijke naam ‘asbest’ zo slecht zou zijn? Misschien kijken we over een paar jaar ook wel zo terug op de huidige ruitersproeiervloeistof.

De onschuldige handeling van even je ruiten schoonspuiten, blijkt heel slecht te zijn voor onze aardbol. Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Environmental Science & Technology blijkt dat er bij het sproeien van de ruitenwisservloeistof veel ‘vluchtige organische stoffen’ (VOS) vrijkomen. Deze stoffen zijn volgens Inspectie Leefomgeving en Transport schadelijk voor de gezondheid én het milieu.

Alcohol in ruitenwisservloeistof is slecht voor het milieu

De onderzoekers legden eerdere berekeningen van de Britse overheid naast hun eigen metingen, ook gedaan in het Verenigd Koninkrijk. Ze zagen een verschil in de cijfertjes en concludeerden dat een deel van de discrepantie komt door ruitensproeiervloeistof. De methanol en ethanol in de vloeistof zou zorgen voor deze extra uitstoot.

Moeten we nu allemaal met een ranzige voorruit gaan rijden om de wereld te redden Verkeersongelukken zorgen ook voor genoeg vervuiling, dus doe dat maar niet. De onderzoekers pleiten voorlopig alleen voor een aanpassing in de data: de uitstoot in de data van de overheid moet worden bijgesteld om ook de emissies van sproeiers te accommoderen – dus ook voor elektrische auto’s.

Je kunt duurzame vloeistof kopen

De hoeveelheid alcohol in ruitensproeiervloeistof zou al gereguleerd moeten zijn in Europa, maar volgens de onderzoekers zijn er nog wel veel webshops die vloeistof verkopen met veel methanol. Eén voordeel van een schone ruit is dat de bestuurder goed jouw verwijtende blik kan zien. Zelf kun je al aan de slag gaan door duurzamere ruitensproeiervloeistof te kopen, want dat bestaat gewoon.

Advertentie

Reacties

 • Piemel heeft op 27 juli 2023 geschreven:

  Het is een cyclus de wereld het begint ergens en het eindigt ergens. Milieu of geen milieu alles gaat op welke manier dan ook opraken en weer opnieuw beginnen. De overheid moet zich zelf ophangen en wegblijven. De burgers maar laten geloven om hun zakken te vullen. Opzouten

  Reageer
 • Spike heeft op 26 juli 2023 geschreven:

  Jij bent tenminste nog wakker Jack,laat de mensen die de brainspoelers van milieu geloven eens wakker worden.Het is gewoon de nieuwe melkkoe geworden om de mensen maar uit te kunnen melken.Een grote boelsjit dat milieu.

  Reageer
 • Rob Kruger heeft op 25 juli 2023 geschreven:

  Er zal maar iemand voor je rijden die na een lange periode van niet gebruiken de ruitensproeier inschakelt en ver over de voorruit heen spuit. Jij ademt dan die nevel in die mogelijk besmet is Ronmet legionella!

  • Ben heeft op 30 juli 2023 geschreven:

   Alleen als je een motorrijder bent zul je er last van hebben. Wanneer je een automobilist bent en je krijgt gratis een ruitenwisser douche over je vooruit heen maak er gebruik van en bedank de voorligger vriendelijk. Want wanneer is iets nog gratis en voor niets.

   Reageer
  • Luuk heeft op 27 juli 2023 geschreven:

   Waarom wordt er in het artikel wel gemeld dat er milieuvriendelijke ruiten vloeistof is maar niet wat dat dan is?

   Reageer
  Reageer
 • Jake heeft op 25 juli 2023 geschreven:

  Dat noem ik nu miereneuken.. Stop dan met ademhalen en naar het toilet gaan en scheten te laten en te boeren… Ik ben die klimaat en milieu activisten meer dan spuug zat… Hang u eigen op… Deze planeet draaid al miljoenen jaren rond en heeft al ontzettend veel klimaat veranderingen en opwarmingen en afkoelingen en enorm hoge co2 stijgingen gekent ook toen er nog GEEN sprake was van verbrandingsmotoren van eender welke soort… Deze opwarming van de de aarde is een 200% natuurlijk fenomeen dat nu toevallig midden in onze tijdrekening plaats vind en een voorbode van wat er zich binnen enkele decennia gaat plaatsvinden het totaal tegenovergestelde klimaat verandering een terugkeer naar een kleine ijstijd… Dat is een toekomst
  visie en evolutie van deze planeet…!!!

  • Tony heeft op 26 juli 2023 geschreven:

   De wereld draait ook al jaren rond met mensen die wél weten hoe grammatica en wiskunde werken.

   Reageer
  • John heeft op 26 juli 2023 geschreven:

   Geen woord gelogen hiervan 😉

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie