Je zou bijna denken dat de Saab-fabriek in Trollhättan op vervloekte grond staat, maar daar is Polestar het niet mee eens. Het zustermerk van Volvo heeft een deal gesloten met de huidige eigenaar en mag de fabriek gaan gebruiken. Het lijkt er overigens niet op dat Polestar het terrein gaat gebruiken voor de productie van auto’s.

De vorige eigenaar was National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Dit concern kocht het merk van Spyker met als doel om de productie van Saab door te zetten. Ze bouwen nog een paar 9-3’tjes met benzinemotoren en gingen daarna door met elektrische sedans met hetzelfde design. Helaas liep dat niet lekker genoeg om de rekeningen te betalen.

NEVS redde het ook niet

Al eerder dit jaar ontsloeg het bedrijf een groot deel van de medewerkers en ging het in een soort winterslaap. In deze sluimer kunnen ze blijkbaar een faillissement nog eventjes afhouden, maar ze zijn nu wel een autofabrikant zonder fabriek. De gemeente van Trollhättan en een vastgoedbedrijf kochten de grond van NEVS en verhuren dit nu aan Polestar.

Polestar wil vooralsnog de Saab-fabriek gebruiken als ontwikkelingscentrum, zo meldt Automobilwoche. In Zweden willen ze de nieuwe Polestar 5 en 6 gaan testen en verfijnen. Over plannen om daadwerkelijk een auto te produceren in Zweden, is niets bekend. De eigenaar van Polestar is het Chinese Geely en in het thuisland van het moederconcern worden de auto’s ook gebouwd.

Advertentie

Reacties

 • ErikdeFotograaff heeft op 26 april 2023 geschreven:

  In het oude aflevercentrum zit een Chinese fabrikant die daar de producten test en engineerd van Chinese producten die voor de Europese automobilist geschikt zjjn.

  Reageer
 • SqueegeeGuy heeft op 25 april 2023 geschreven:

  Volgens het artikel in AutomobilWoche neemt Polestar intrek in het naast de NEVS fabriek gelegen Test- en Ontwikkelcentrum dus juist niet de fabriek.
  Die blijft vooralsnog in handen van NEVS maar het is niet ondenkbaar dat de productie daar ooit weer aangezwengeld wordt, wellicht door Polestar?

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie