Kijk nou naar deze wagens. Alsof de jaren zeventig exploderen op je beeldscherm. Versierd met bizarre kunstwerken die je alleen kunt bedenken als je aan een kikker hebt gelikt en matrassen achterin voor diverse soorten activiteiten. Als er ooit een auto was die een generatie zo goed vastlegde, zo goed karakteriseerde, dan is het wel de legendarische Aussie-bestelwagen; de Sandman. Jammer dat het vrijwel onmogelijk zou zijn om deze auto in het huidige culturele en politieke klimaat te laten herrijzen. Maar wat zien ze er schitterend uit, zo in de lentezon op het zuidelijk halfrond.

Onderdeel van de hippie-cultuur

We kunnen Amerika bedanken voor de uitvinding van deze bestelwagen, maar pas toen deze half-auto-half-vrachtwagen-schepsels de stille oceaan overstaken en de kusten van Australië bereikten, begonnen ze in populariteit toe te nemen. En dit begon allemaal in de jaren zeventig. Kijk, deze auto’s trokken de aandacht van de Australische surfer-dudes. Zij zagen een kans om hun surfplank op het dak te leggen, achterin te slapen en te wachten op de verse golven.

En aangezien dit, zoals we zeiden, de jaren zeventig waren, zagen deze post-babyboomers de wagens niet alleen als een efficiënte manier om van strand naar strand te reizen, maar ook als een gelegenheid voor vrijheid (in álle soorten), expressionisme en rebellie.

De Sandman

Autofabrikanten speelden al snel in op deze tendens. Het merk Holden, dat zich wilde aansluiten bij deze levensstijl, lanceerde in 1974 de Sandman. En het was een schot in de roos die de tijdgeest en de jonge Australische surfer perfect wist vast te leggen. Concurrent Ford sloeg direct terug met de XB Surferoo, met ingebouwde bier-koeler. God bless the seventies!

Destijds was de lijst van opties vrij simpel: de grootste V8 die je kon krijgen, gordijntjes voor de ramen, een matras achterin, vloerbedekking van muur tot muur, cassettespelers en een cocktailbar. Aloha.

Als je jezelf echt wilde uitdrukken, klom je in de kwast en liet je je geest compleet de vrije loop. De auto’s hadden de meest gestoorde beschilderingen. Er bestond geen enkel concept van de werkelijkheid, letterlijk alles was mogelijk. De meest vooraanstaande thema’s waren seks en impliciet geweld, vanaf daar werd het een redelijke waas van alle soorten onderwerpen. Je had zonsondergangen, wolven, meisjes, middeleeuwse wapens of een konijn dat aan de LSD zit. Noem het maar op. Niets was te gek, als je jezelf maar kon uitten.

Echter, met de matrassen achterin, duurde het niet lang voordat deze ‘vrije generatie’ een ander gebruik voor de busjes vond. Ze kwamen niet voor niets aan de naam ‘Shaggin’ Waggons’. Zoals we zeiden: alle soorten vrijheid.

Een cultuur vereeuwigd in een auto

In de jaren tachtig zag de wereld de ondergang van de bestelwagen. Holden stopte zijn productie en de Sandman was niet meer verkrijgbaar. Toch is de ‘Van’ aanweziger dan ooit. Het is een onderdeel geworden van een cultuur die we nu niet meer kennen en is zelfs vereeuwig als een nationale postzegel. En zoals we zagen, toen we naar de jaarlijkse Van-In gingen in Albury, Australië, is er nog steeds een sterke cummunity van enthousiastelingen, die tot op de dag van vandaag nog steeds rocken. Groovy.

Advertentie

Reacties

 • WALLE heeft op 9 november 2021 geschreven:

  WANNEER komt de dacia Sandman naar Nederland

  Reageer
 • Haye Mellema heeft op 19 oktober 2018 geschreven:

  Ik ken de sandman toch vooral als barnfind uit Forza Horizon 3 hoor…

  • WALLE heeft op 9 november 2021 geschreven:

   WANNEER komt de dacia Sandman naar Nederland

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie