Voor het brandende vrachtschip Fremantle Highway dat voor de Nederlandse kust ligt, lijkt het einde van de rampsituatie in zicht. Vorige week vloog het schip in brand op zo’n 16 kilometer afstand van Schiermonnikoog en Ameland. Volgens Rijkswaterstaat is de situatie aan boord nu stabiel. Vandaag is het verslepen van de Fremantle Highway begonnen. De bestemming is Eemshaven, waar de schade aan het vrachtschip en zijn lading wordt berekend.

In afwachting van het lossen van het verwoeste schip sprak Automotive News Europe met econoom Patrick Anderson. Volgens hem kan de schade door de brand op het vrachtschip oplopen tot 330 miljoen dollar. Dat is omgerekend iets meer dan 300 miljoen euro. ‘Het lijkt waarschijnlijk dat alle auto’s na een paar dagen vuur total-loss zijn en [dat het] erg moeilijk is om hieruit nog een auto te redden’, zegt Anderson.

Na het afbranden en zinken van de Felicity Ace in 2022 riep Anderson op om een veiligheidsonderzoek te doen naar het commercieel verschepen van auto’s. Op dat vrachtschip gingen vorig jaar Porsches, Audi’s, Bentleys en Lamborghini’s verloren. Ook toen stonden er wat elektrische auto’s met lithium-ion batterijen op het dek. In totaal zonken er 4.000 auto’s.

Welke auto’s staan op de Fremantle Highway?

Vanaf het moment dat de brand uitbrak en de Fremantle Highway in het nieuws kwam, zijn er verschillende getallen gecommuniceerd over het aantal auto’s aan boord. Afgelopen vrijdag gaf vervoerder K-Line uitsluitsel over het precieze aantal: in totaal staan er 3.783 auto’s op het vrachtschip. Daarvan zijn er 498 elektrisch (in plaats van de 25 EV’s waarover in het begin werd gecommuniceerd). K-Line mag niets zeggen over welke auto’s er precies op het schip staan.

Gelukkig hebben automerken en andere moederbedrijven gereageerd op het nieuws. Zo heeft Mercedes aan Bloomberg laten weten dat er 300 Mercedessen op het schip staan. Ook BMW heeft bevestigd dat er auto’s van het merk aan boord van de Fremantle Highway zijn. In totaal zouden er honderden BMW’s en Mini’s verscheept worden op het vrachtschip dat in brand vloog.

Stellantis zegt dat er geen auto’s van zijn merken aan boord staan. Hetzelfde geldt voor Ford, Nissan en Renault. Toyota laat op zijn beurt weten dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat er auto’s van het Japanse merk op het brandende vrachtschip staan. Volkswagen meldt dan weer dat het merk er niets over kan zeggen. Tesla wil vooralsnog niet reageren op vragen uit de media. Wellicht dat hier later meer over bekend wordt gemaakt.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie