Schakelen zonder koppeling: zo doe je dat

Handig om te weten als het ooit nodig is

Foto('s): Volkswagen USASchakelen zonder koppeling
Schakelen zonder koppeling

Je weet het maar nooit. Wie weet bevind je jezelf plots in een situatie die verdacht veel wegheeft van de beginscènes van een slechte horrorfilm; ergens langs een verlaten bosweg met een niet functionerend koppelingspedaal. Als je goed luistert, hoor je de kettingzaag al in de verte. De regels van horrorfilms dicteren dat je geen telefoonbereik hebt. Of je bezeert je linkervoet en hinkelt op je laatste krachten terug naar de auto. Hoe kom je dan thuis? Het goede nieuws is: het is mogelijk om in een auto met een handbak te schakelen zonder koppeling.

Lees ook: Dit moet je doen als je tank bijna leeg is

Het koppelingspedaal is overigens geen leugen van de grote boze autoconglomeraten met als doel om jou koppelingsplaten en dure onderhoudsbeurtjes aan te smeren. We willen je aanraden het koppelingspedaal in je auto te blijven gebruiken, zodat je je transmissie geen tandjes laat spugen. We adviseren al helemaal niet, als je dan écht de behoefte voelt, om te gaan oefenen in een huurauto op vakantie (knipoog, knipoog).

Optrekken en afremmen zonder koppeling

Optrekken zonder koppeling is bijzonder eenvoudig. Zorg dat de motor niet draait en zet de bak in z’n eerste versnelling. Kijk of de weg vóór je vrij is en start de motor (de koppeling hoef je dus niet in te drukken). De auto zal op de startmotor in beweging komen en de verbrandingsmotor zal de beweging overnemen. Gefeliciteerd, je eerste meters zonder koppelingspedaal zitten erop. Tot stilstand komen is ook eenvoudig: haal de auto uit z’n versnelling en laat hem tot stilstand uitrollen. Hierna kun je de auto uitzetten, de eerste versnelling selecteren en met de sleutel weer accelereren.

Opschakelen zonder koppeling

Dit is al een stukje pittiger. Je rolt, maar je wilt niet met 6.000 toeren per minuut naar huis rijden – dat is vragen om nog meer problemen. Schakelen zonder koppeling naar een hogere versnelling is heel eenvoudig. Hou hem in z’n eerste versnelling (of welke versnelling je dan ook zit) en laat het gas los. Trek heel lichtjes aan de pook in de richting die hij op moet, maar trek niet hard genoeg om hem uit z’n versnelling te halen. Op een geven moment zul je voelen dat de weerstand afneemt en op dat moment kun je hem zonder moeite schakelen naar de volgende versnelling. Je moet het dus puur op gevoel doen – luister naar de auto.

Een versnelling omlaag schakelen zonder koppeling

Dit is de lastigste zet van het schakelen zonder koppeling. Om terug te schakelen, moet je tussengas geven om het toerental omhoog te krijgen – rev-matching. Simpel gezegd moet je hem uit z’n versnelling halen, een beetje gas geven en de pook in een lagere versnelling zetten. Hoeveel toeren hoger je moet zitten, hangt af van je versnellingsbak. Dit is vaak iets meer dan 500 toeren per minuut. Hoeveel toeren je nodig hebt, merk je vanzelf. Ook hier zul je – net als bij het opschakelen – merken dat de weerstand minder wordt als je bij het juiste toerental zit, zoals hierboven. De eerste paar keer zul je gegarandeerd geknars horen.

Een voorbeeldje

Reacties
 1. JKRog zegt op 27 oktober 2021 om 14:04:

  Had een paar jaar geleden een. Peugeot 406 met een 1400 motor. Wist dat de auto uiteindelijk toch weer weg zou gaan voor een andere dus ben ik dit toen gaan oefenen. En ja hoor na 3 dagen had ik het al volledig onder de knie. Op een gegeven moment leek het een van nature aangeboren. En reed ik weken lang zonder koppeling en zonder poetsen.

 2. Frank Keul zegt op 19 november 2020 om 22:38:

  Karen geleden brak op de terugweg van vakantie in Parijs het koppelingpedaal van mijn R4 af.! Ik ben toen zonder koppelind en net zoals hierboven beschreven de stad uitgereden en vervolgens helemaal naar huis!

 3. Wout zegt op 19 november 2020 om 18:45:

  Dat kan bijna niemand. Ik heb jaren double clutch gereden, maar met een normale bak moet ik toch echt mijn best doen.

  En wat die koppeling en starten betreft, zit meestal een schakelaar aan het pedaal.

  • Istvan zegt op 19 november 2020 om 21:17:

   Schakelaar is alleen op nieuwe auto’s. Schakelen zonder koppeling is peanuts.

 4. Martijn zegt op 28 december 2019 om 11:01:

  #ditartikelwerdgesponsorddoorversneliingsbakrevisiegigant.nl

 5. Bob zegt op 3 december 2019 om 16:00:

  @Alex: nog veel erger is dat bij vele auto’s van de afgelopen 2 jaar de lampen continue blijven branden, ook als de zon schijnt. De dynamo loopt echt niet gratis ook al denken velen dat wel.

  • RHS zegt op 20 november 2020 om 12:20:

   Moderne auto’s hebben LED lampen en die gebruiken vrijwel niets.

 6. Alex zegt op 2 december 2019 om 08:47:

  Veel nieuwere auto’s vereisen dat de rem of koppeling is in getrapt alvorens te kunnen starten

  • hassan-mo zegt op 5 december 2019 om 18:29:

   ja heb ook een handbak zonderkopeling gebeurt er niks in die auto alleen de accu aan

   • Niels zegt op 28 oktober 2021 om 13:34:

    Die schakelaar zal onder het pedaal zitten, dus als je dat intrapt zal ie wel starten…

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken