Misschien, héél misschien heb jij ook wel een zo’n klein momentje van twijfel. Schuldgevoel, misschien zelfs. Over het milieu enzo. Dat je denkt: ben ik nou wel zo lekker bezig, met mijn auto, en hoe moet dat nou met CO2 en al die andere ingewikkelde cijfer/lettercombinaties? Met uitlaatgassen en fijnstof en wat al niet meer? Treur niet langer! Er is een simpele oplossing om de volgende keer met een brandschoon geweten in je SUV te stappen. Gooi je huisdier de deur uit!

Wat? Mijn huisdier?

Yep! Een stel Zwitserse onderzoekers is namelijk zo vriendelijk geweest eens uit te zoeken wat de ‘ecologische pootafdruk’ van je zo teerbeminde viervoeter/gevederde vriend/schubbenkameraad nou eigenlijk is. Wat blijkt? Van wat jouw huisbeest aan vervuiling oplevert, kun je hele Europese reizen maken. Zo berekenden de onderzoekers dat het bezit van een hond jaarlijks gelijkstaat aan 3.677 kilometer rijden met een SUV. Een kat, dat luie stuk vreten dat zo’n 22 uur per dag nutteloos op je bank ligt, is evenwel ietsjes milieuvriendelijker: 1.413 kilometer. Een vis is met 14 kilometer het minst belastend, dus je kunt er met een gerust hart nog een redelijk aquarium op nahouden. Maar wee je gebeente als je een paard hebt: die is omgerekend goed voor 21.453 kilometer.

Hoezo dan?

De onderzoekers komen tot hun conclusies op basis van hun huisvesting en uitwerpselen, maar vooral door de voeding die we de beestjes toebedelen. Honden en katten zijn nu eenmaal vleeseters (kunnen ze ook niks aan doen), wat een stevige milieuschade oplevert. Een paard ‘kost’ nog extra vanwege het stro, dat nu eenmaal niet vanzelf naar de stal wandelt. Een tip hebben ze ook: stoppen met het overvoeren van Bello en Minoes. Zo’n 35 procent van de huisdieren is (veel) te dik, dus daar valt eenvoudig winst te behalen.

Reacties

  • Jan Ramakers heeft op 9 januari 2019 geschreven:

    Een leuke, provocerende stelling over de ecologische pootafdruk van Bello en Minoes. Maar er zijn wat kanttekeningen bij te plaatsen. Honden en katten zijn weliswaar (deels) vleeseters, maar er wordt geen rund of varken extra gefokt en geslacht om in hun vleesbehoefte te voorzien. Vlees voor honden- en kattenvoer bestaat voor het overgrote deel uit dierlijke bijproducten, die niet bestemd zijn voor voor menselijke consumptie. Overigens bestaan hondenbrokken voor het grootste deel uit plantaardige producten, zoals mais en andere granen. Hoe het paard aan zijn enorme ecologische pootafdruk komt, zag ik door de onderzoekers ook graag nog even toegelicht. De ‘extra’ belasting van het stro komt toch niet bovenop de vleesconsumptie van het paard? Of hebben ze in Zwitserland vleesetende paarden?

    Reageer
  • Frank Bakker heeft op 7 januari 2019 geschreven:

    Interessant zo’n vergelijking! En nu de echte proef op de som: wat kost een mens aan uitstoot? En hoe zit dat met een gezin? Ben wel benieuwd.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)