Helaas, maar dat mailtje dat je laatst kreeg van de secretaresse van Jeff Bezos is naar alle waarschijnlijkheid niet echt. Ook wij wachten nog altijd op twaalf nieuwe iPhones en drie reizen naar Mexico. Ondanks alle hints die je krijgt dat een zaakje stikt, blijven criminelen online succesvol bezig met het bedriegen van mensen. Handelaren in Nootdorp kwamen daar ook achter, ondanks dat ze niet zelf in een valse e-mail trapten.

Het adres van het bedrijfspand in het dorpje vlak bij Den Haag werd gebruikt door oplichters. De criminelen bieden online Porsche’s aan voor prijzen te goed zijn om waar te zijn. Na een aanbetaling van duizenden euro’s sturen ze de slachtoffers (die vaak buiten Nederland wonen) naar het pand in Nootdorp. Zelfs nu er geen autodealer meer in het pand zit, blijven er mensen aankloppen om een Porsche op te halen.

In 2021 kwam er iemand langs om een Taycan op te halen. De elektrische Porsche stond te koop voor 160.000 euro, wat blijkbaar een koopje was. ‘Voor die prijs willen meer mensen zo’n wagen hebben, dat snap ik ook nog wel’, zegt de autohandelaar die voorheen in het pand zat tegenover het Brabants Dagblad. Het zal vast een Turbo S zijn geweest.

Ook bij de scooterhandelaar komen mensen voor een Porsche

Na meerdere klanten die langskwamen voor een Porsche, is de autohandelaar gestopt met zijn onderneming. Hij werd zelfs achterna gezeten door deurwaarders. Zijn autohandel was niet zijn enige bezigheid, dus hij kon zijn handeltje makkelijk stoppen. Inmiddels huurt een scooterhandelaar het pand, maar de slachtoffers van de oplichters blijven komen.

Ongeveer twee keer per week staat er iemand op de stoep die hoopt weg te rijden in een Porsche. De scooterhandelaar is niet bang voor de mensen die hij moet teleurstellen, al is het niet altijd even gezellig: ‘Onlangs stond hier een man uit Bulgarije voor de deur die wél intimiderend was. Hij zei dat het goed was dat hij mij geloofde, want in zijn land worden mensen voor minder omgebracht. Tja, dat vond ik toch niet heel fijn om te horen.’

Reactie van de politie en de gemeente

De politie is inmiddels een onderzoek gestart en zegt tegen het dagblad: ‘De oplichtingen hebben voornamelijk plaatsgevonden buiten de Nederlandse gebiedsgrenzen. Voor zover bekend zijn er tot nu toe twee aangiftes gedaan. De slachtoffers komen niet uit Nederland. Van de twee zaken is bekend dat de schade in de tienduizenden euro’s lopen.’

Ook de lokale gemeente is in actie gekomen. ‘In overleg met de ACM [Autoriteit Consument en Markt, red.] heeft de gemeente het bestaan van de valse website formeel bij hen gemeld’, zegt een woordvoerder van de gemeente. Zij gaan een eigen onderzoek opzetten om ervoor te zorgen dat de website van de criminelen offline kan worden gehaald en er bij de scooterhandelaar geen mensen meer langskomen voor een Porsche.

Advertentie

Reacties

  • Rarebear heeft op 14 juli 2023 geschreven:

    Moest toch wel lachen om de reactie van de Scooter verkoper op de opmerking van de Bulgaar over het mogelijk voortijdig overlijden als je in diens land zoiets flikt !
    Tja, dat vond ik toch niet heel fijn om te horen.’

    😂😂😂😂😂

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie