Lees het te snel, en je zou kunnen denken dat Seat met een ezel komt. Er staat echter niet el Burro, maar Seat el-Born. Het is de eerste volledig elektrische auto van het Spaanse merk en hij staat op het MEB-platform van de Volkswagen Groep. De auto is vernoemd naar ‘een van de meest iconische wijken van Barcelona’. Hip, hoor.

Specificaties Seat el-Born

De actieradius van de Seat el-Born bedraagt 420 kilometer en met een snellader laad je de auto voor 80 procent vol binnen 50 minuten. Volgens Seat doen warme en koude temperaturen weinig met de actieradius. Iets wat het bereik wel kan schaden, is jouw rechtervoet. De elektromotor met 204 pk laat de Seat el-Born in 7,5 seconden naar de 100 km/u sprinten.

Waarom lijkt de Seat el-Born zo op een Tesla Model 3?

‘Aerodynamica speelt een belangrijke rol bij het vergroten van de actieradius van de Seat el-Born. Zo heeft hij geen traditionele grille, maar zijn er wel instroomopeningen lager in de neus om de batterijen te koelen’, zegt het merk. De kenmerkende dichte grille wordt nu dus blijkbaar op meer elektrische auto’s gebruikt. Al hadden ze er best een kleine twist aan kunnen geven.

Wanneer komt de Seat el-Born?

Sowieso ga je ‘m zien op de Autosalon van Genève. Daarna moet je een jaartje geduld hebben voordat je kunt instappen: de Seat el-Born komt in 2020. De prijzen laten ook nog even op zich wachten. Met wat geluk weten ze de el-Born rond de 40.000 euro te houden, dan pakt de hatchback vast een leuke portie marktaandeel van de gevestigde orde.

Seat el-Born: de alternatieven

Twee elektrische auto’s liggen het meest voor de hand als alternatieven voor de Seat el-Born: de Hyundai Kona Electric en de Kia e-Niro. Ongeveer hetzelfde formaat, ongeveer hetzelfde vermogen en ook de actieradius ligt net iets boven de 400 kilometer. Lastige keuze?

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie