Tadaa: dit is de kakelverse Seat Leon. Nou ja, kakelvers: het gaat om wat kleine tussentijdse aanpassinkjes, meer niet. Zou ook raar zijn; hij is pas sinds 2013 op de markt, dus de ‘grote lijnen’ moeten nog even meekunnen. Goed, wat behelst dan precies die Seat Leon-facelift?

De uiterlijke wijzigingen zijn vrij beperkt. De voorbumpers zijn nieuw en het iets bredere grilletje krijgt, al naar gelang de uitvoering, wat chromen versierseltjes. De koplampen zijn nu van full led-techniek voorzien. Belangrijker is waarschijnlijk de nieuwe dieselmotor. Die meet 1,6 liter en levert 115 pk – toch weer 5 pk meer dan voorheen. Wie een ST of vijfdeurs Leon wilde met de 1.0 TSI-motor, maar daar graag een zeventraps DSG-automaat aan gekoppeld zag, viste tot nu toe achter het net. Dat is ook voorbij.

Zit er verder nog wat leuks bij die Seat Leon-facelift?

Zeker. Zo vinden een hoop elektronische hulpmiddeltjes die bij de Ateca werden geïntroduceerd, nu ook hun weg naar de Leon. Denk aan automatisch remmen voor voetgangers, en een verbeterd navigatie- en automatisch inparkeersysteem. Ook nieuw: Traffic Jam Assist, waarbij de Leon in files het remmen, optrekken en sturen tot 60 km/u van je overneemt. Het leukste bewaren we voor het laatst. Seat maakt bekend dat de aankomende Cupra-versie er wederom 10 pk bijkrijgt. Had ie er eerst 280 en kreeg hij vorig jaar een upgrade naar 290 pk; nu wordt de magische 300 pk-grens aangetikt. Je kunt de Cupra zowel als driedeurs, vijfdeurs en stationversie krijgen. Die laatste zelfs met vierwielaandrijving. Dat was een Cupra sinds het jaar 2000 (met de Cupra 4) niet meer overkomen. Waarom je alleen de ST met 4WD kunt krijgen? Schiet ons maar lek… Van de nieuwe Cupra is overigens nog geen foto beschikbaar: dat komt pas in februari.

En na de Seat Leon-facelift gaan ze zeker lekker op hun culo zitten daar in Spanje?

Allerminst! Ze hebben het daar waarschijnlijk drukker dan jij hier. Ze zijn natuurlijk nog maar net klaar met de Ateca, nu dus de Leon, en volgend jaar komen de nieuwe Ibiza én een compacte SUV die Arona gaat heten. Nou jij weer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)