Sir Stirling Moss, een van de beste Britse autocoureurs ooit, is op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw, Lady Susie Moss, maakte dit op Paasochtend bekend aan de Daily Mail. Volgens zijn vrouw zag hij er mooi uit toen hij stierf. ‘Hij was gewoon moe en hij sloot zijn mooie ogen en dat was dat’, vertelde ze. Na zijn carrière als coureur bleef Moss nog lang actief in de motorsport, tot hij zich terugtrok in januari 2018 vanwege gezondheidsredenen.

Fangio noemde Stirling Moss de beste coureur waartegen hij ooit racete en Enzo Ferrari was het daarmee eens. Moss werd geboren op 17 september 1929. Zijn vader was een tandarts die als amateur vaak zelf racete. Stirling begon in de BMW 328 van zijn vader. Net voor z’n 21e verjaardag won hij zijn eerste grote race in een geleende Jaguar XK120. Hij won deze RAC TT in Dunrod, Noord-Ierland, uiteindelijk zeven keer. Mercedes-motorsportbaas Alfred Neubauer herkende zijn talent en spoorde de manager van Moss aan om in de F1 te stappen.

Hij zou uiteindelijk met een Maserati 250F starten in de F1, in 1954. Het jaar daarop mocht hij aan de slag bij Mercedes, waar hij zijn eerste GP won. Hetzelfde jaar won hij de Mille Miglia in een Mercedes 300 SLR. ‘Het idee om een auto te rijden met zoveel vermogen tussen ongeveer 800 andere auto’s was een indrukwekkend vooruitzicht. Ik hoefde ze natuurlijk niet allemaal in te halen, want de helft viel vanzelf uit. Noem ze Italiaanse dameskappers, maar dan met snelle strepen op kap en dak’, vertelde hij in een interview.

Moss was een multitalent. Uiteindelijk won hij 212 van alle 529 races waarin hij van start ging, in 85 verschillende klassen. Zijn competitieve carrière kwam gewelddadig ten einde tijdens een ongeval in het paasweekend van 1962. Op het circuit van Goodwood crashte hij, waardoor hij een maand in coma belande. De zes maanden daarop was hij aan zijn linkerzijde verlamd. Op dat moment was hij in gesprek met Ferrari – waarbij hij het team zelfs zover had dat hij in een blauwe F1-auto mocht racen. Echt met pensioen ging Moss echter nooit. Hij verscheen nog vaak op evenementen en vertelde de beste anekdotes.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)