Kijk maar uit als je net een nieuwe Rolls-Royce Ghost hebt gekocht. De politie in Arnhem heeft blijkbaar een klopjacht geopend op spookauto’s. Deze week namen ze er een paar in beslag om ze vervolgens zonder pardon naar de sloop te brengen. Uiteraard ging het niet om spookachtige wagens (Phantom, Wraith, Ghost) van Rolls-Royce, maar om buitenlandse auto’s waar een luchtje aan zat.

Spookauto’s zijn voertuigen met een ongeldig buitenlands kenteken. In hun thuisland zouden ze al snel tegen de lamp lopen, bijvoorbeeld door een ANPR-camera (Automatic Number Plate Recognition) of bij een bezoek aan de garage. In een ander land lopen deze illegale voertuigen minder kans om gepakt te worden. Pas als de politie specifiek het voertuig natrekt, kunnen ze zien of het een spookvoertuig is. (Overigens komt dit ook andersom voor, met Nederlandse auto’s in het buitenland.)

Waarom zou je met een spookauto willen rijden?

Als een auto officieel niet geregistreerd staat, zal er ook niemand om wegenbelasting of verzekeringsgeld vragen. Boetes komen waarschijnlijk ook bij niemand terecht. In Arnhem reden bijvoorbeeld Roemeense mensen met een afgetrapte Golf met Finse kentekens. De bestuurders deden zonder problemen afstand van het voertuig. Ook werd er een busje op Pools kenteken gespot dat al sinds 2013 niet meer officieel geregistreerd staat. Acht jaar gratis rijden, dat scheelt nogal wat.

De Golf

Het busje

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie