In de provincie Turijn vind je de oude fabriek van Pininfarina. Gedurende de hoogtijdagen van de faciliteit werden daar onder meer de Ferrari Testarossa en de Peugeot 406 geboren. In 2011 sloot de fabriek in de stad San Giorgio Canavese, maar niemand voelde zich geroepen om de boel netjes achter te laten. Dat levert nu een aantal spookachtige beelden op.

De (overduidelijk Nederlandse) Jessey van het YouTube-kanaal Forgotten Buildings kwam al een keer eerder neuzen bij de verlaten fabriek in 2015. Toen stonden er nog prototypes van onder meer de Alfa Romeo Brera en Spider buiten, waarvan de camouflage nog deels intact was. De onderstaande video is opgenomen in 2021, maar pas dit jaar geüpload.

De Cadillac Allanté was de eerste auto van de fabriek

Pininfarina bouwde de fabriek in de jaren tachtig toen ze van Cadillac de opdracht kregen om de Allanté te bouwen. De auto’s werden voor een groot deel in de fabriek afgebouwd en met een vliegtuig naar Detroit gevlogen. Drie keer per week vertrok een vlucht met net geen zestig Allantés vanuit Turijn naar Amerika om daar afgebouwd te worden. Niet gek dat de auto zo duur was.

Na Cadillac stopte met de Allanté, mocht de fabriek kort de Ferrari Testarossa bouwen. Daarna zette Pininfarina de fabriek in voor onder meer de Peugeot 406. De laatste auto’s die uit de fabriek kwamen, waren de Alfa Romeo Spider en Brera. Daarvan hangen er nog diverse pamfletten in de fabriekshal. Er staan zelfs nog robots van de assemblagelijn.

De crisis draaide de fabriek de nek om

Volgens Forgotten Buildings kwam de val van de fabriek na de crisis in 2008. Automerken wilden niet meer op kleine schaal niché-auto’s bouwen en zo klopte er niemand meer aan bij de bescheiden fabriek van Pininfarina. De fabriek ligt erbij alsof er in 2011 een ramp is uitgebroken en iedereen letterlijk alles heeft laten vallen en is vertrokken. Er liggen zelfs nog kleren in de omkleedruimte.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)