Startkapitaal van GroenLinks: dit koop je ervoor

Opdat je het maar niet aan onverstandige dingen uitgeeft

Mégane R26.R vs Mégane Trophy-R
Foto('s): Rowan Horncastle / TopGear

GroenLinks wil iedereen die zijn achttiende verjaardag viert een startkapitaal geven van 10.000 euro, vrij besteedbaar. Ze vertrouwen erop dat de kersverse volwassenen wijs met het geld omspringen. Bijvoorbeeld door het in hun opleiding te steken of er een bedrijf mee op te starten. Haha. Uitgaande van onze eigen ervaring mag je hópen dat ze het aan auto’s uitgeven, dat zou nog een min of meer verantwoorde keuze zijn. Het geld moet bij de miljonairs van Nederland vandaan komen, die hiervoor 1 tot 2 procent van hun vermogen moeten afdragen. Ieder jaar.

Mocht het startkapitaal van GroenLinks er echt komen, dan willen we alle studenten adviseren het geld slim te gebruiken. Maar als je al gebeiteld zit in het leven, en het geld moet op voordat je er nare middeltjes van gaat kopen, dan helpen we uiteraard graag. Neen, we voelen ons zelfs verplicht. Dit kun je kopen van het startkapitaal van GroenLinks.

Racelicentie en een raceauto

Citroën C1 en 2CV door Tarzanbocht op Circuit ZandvoortFoto('s): Jean Carlo Emer / Unsplash

Een racelicentie hoeft niet meer dan 1.000 euro te kosten. Dan leer je de handvatten om jezelf veilig over het circuit te kunnen bewegen. Haal daarna voor een leuk bedrag een tweedehands racer en doe voorzichtig een paar races mee in een DNRT-kampioenschap. Met de overgebleven 9.000 euro moet je wel een eindje kunnen komen. Heb je genoeg talent, werf dan sponsoren en zet je hobby om in een succesvolle carrière. Voor je het weet, verkoop je platte televisies en mag je autoverzekeringen aanprijzen.

Koop een hete hatchback

VW Golf V GTI (2008)

Besteed het geld verstandig. We herhalen het nog eens. En wat is er nu verstandiger dan een hete hatchback? Alle ruimte die een achttienjarige nodig zal hebben, betere remmen dan een standaard hatchback en genoeg tempo om op tijd te komen bij elke sollicitatie. En in deze prijscategorie hebben de meeste exemplaren al Isofix achterin, als je op andere vlakken minder verstandig bent geweest.

Koop samen een BMW M3

BMW M3 Lightweight Paul WalkerFoto('s): Barrett-Jackson

Leren delen is belangrijk. Met één startkapitaaltje ga je het niet redden om een functionerende BMW M3 te scoren. Met twee potjes moet het jou en een vriend wel lukken om een leuke M3 van de E36-generatie op de kop te tikken. Er schuilt hier ongetwijfeld nog een wijze les in over samenwerken en samen sterk staan.

Huur een garage, neem een lascursus en koop een projectauto

Foto('s): Tory Bishop / Unsplash

Als iets je van de straat houdt, is dit het wel. En het is een vaardigheid waar je de rest van je leven iets aan zult hebben. In het ergste geval sparen de nieuwe robotoverheersers je leven omdat je ze kunt repareren. Hoe dan ook: knap een leuke klassieker op en verkoop hem met een beetje winst. Herhaal dit tot jij de Singer van de Lage Landen bent.

Seizoenskaart Nürburgring voor de komende vier jaar

Skoda Octavia Ardenauer ForstFoto('s): TOP Nurburgring / YouTube

Doe niet zo mal, je ouders zullen heus niets merken. Gewoon zelf een paar goede remblokjes monteren en een overtuigend verhaal verzinnen waarom je vrijwel elk weekend de auto nodig hebt. Even een eigen setje racebanden regelen en die op een veilige plek opbergen. Zorg wel dat je investeert in een goede momentsleutel om de boel goed aan te draaien voordat je de Ring betreedt. Je kunt ook één seizoenskaart kopen voor 2.200 euro en de rest in een Ringspeeltje steken. Of koop een auto en wat losse rondjes om te beginnen.

Je rechtsgestuurde performance-held

Nissan 350zFoto('s): Nissan
Nissan 350z uit 2001

Er zijn een hoop redenen waarom auto’s in Engeland een stuk goedkoper zijn dan hier. De afzetmarkt is kleiner, de verzekering is daar stervensduur en als je stil genoeg bent, hoor je daar de auto’s wegroesten. Als je het niet erg vindt om het stuur ‘aan de verkeerde kant’ te hebben (je bent achttien en flexibel, we bedoelen maar), koop dan een grijpstok en scoor voor weinig een rechtsgestuurd model. Een Nissan 350Z voor minder dan 10.000 euro bijvoorbeeld, of een BMW Z4. Voor nog geen 6.000 euro heb je zelfs een oude Rolls-Royce. Of haal een Civic Type R voor een prikkie. Keuze te over.

Reacties
  1. Dzhaner zegt op 10 oktober 2020 om 15:06:

    10.000 euro

  2. GroenLinks wil alle 18-jarigen 10.000 euro geven – dit kun je daarvan kopen. zegt op 8 oktober 2020 om 17:15:

    […] Naar het artikel […]

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken