De handbak is altijd al het liefje geweest van de autofanaat. Het is het laatste bolwerk tegen de opmars van autonome systemen en al het andere dat het autorijden wil afpakken van wie dat graag zelf doet.

Volgens cijfers van de RAI Vereniging en BOVAG blijkt dat 34,3 procent van alle nieuwe auto’s een automaat heeft. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2006. Moeten we ons zorgen maken over de handbak?

Elektrische auto’s

Trek deze lijn door en je komt uit op een automaat-dichtheid van 68,6 procent in 2030. Of 51,45 procent. Niets om je zorgen over te maken dan, toch? Echter wil de overheid in 2025 dat de 50 procent van alle nieuwe auto’s (deels) elektrisch is, waarvan 30 procent volledig elektrisch.

Geen van deze stekkerauto’s is voorzien van een handbak. Sowieso kent de handbak een houdbaarheidsdatum voor mainstream gebruik. Op ten duur zal iedereen overstappen naar elektrisch rijden en een transmissie, laat staan een handbak, komt in de EV-wereld nauwelijks voor.

Nooit meer roeren?

Dus inderdaad: in de showrooms zal de handbak rustig aan uitsterven. Toch zullen er altijd mensen zijn die graag blijven roeren in de versnellingspan. Wij verwachten dat je hobbymatig altijd zal blijven kunnen schakelen. Misschien in de Porsches van deze wereld. Misschien juist in Amerikaanse auto’s. Misschien als aftermarket conversie. Lang leve de manuele transmissie

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie