Bij vertrek bedenken dat je een vignet had moeten kopen, toch ruimte tekortkomen en hopen dat je partner slaapt als jullie in Duitsland zijn omdat het ‘onverantwoord is om met drie kinderen en bepakking 250+ te rijden op de Autobahn‘. Leuk hè, op vakantie gaan? Daar hoort voor veel Nederlanders ook het tanken in Luxemburg bij. Maar hoeveel zin heeft dat nu eigenlijk? En kun je niet ergens anders goedkoper tanken? Waar is tanken in Europa eigenlijk het allergoedkoopst? En is Nederland zo duur als we altijd beweren?

Euro 95 tanken in Europa

Het ligt natuurlijk ook een beetje aan waar je naartoe gaat en of het een beetje op de route ligt. Luxemburg is tegenwoordig niet meer het tank-walhalla van Europa. Over het algemeen tank je het goedkoopst in Oost-Europa. Ruim bovenaan de lijst met kiloknallers staat Rusland met 0,64 euro per liter benzine of diesel. Moet ook maar nét op de route liggen. Daarachter staan landen als Oekraïne, Macedonië, Bulgarije en Litouwen. Luxemburg komt pas op de elfde plek.

Mocht je richting het zuiden gaan, dan blijft Luxemburg (1,19 euro per liter) de goedkoopst, met daarna Oostenrijk (1,24 euro) en Spanje (1,30 euro). Waar je je tank ook vol gooit, het blijft altijd voordeliger dan in Nederland tanken. Wij staan namelijk – inderdaad – bovenaan als het gaat om de duurste benzine in Europa. Bij ons betaal je gemiddeld 1,74 euro per liter benzine. Op de tweede plek volgt Noorwegen met 5 cent minder. Nederland komt overigens op de 30e plek als het gaat om de dieselprijs, met 1,47 euro. In Noorwegen ben je het meeste geld kwijt voor diesel: daar betaal je 1,59 euro per liter.

Tanken bij de buren

Het ligt er natuurlijk ook aan hoe dicht je bij de grens woont. Maar in vergelijking met Nederland is de brandstof in België nog altijd een koopje. Euro 95 tank je er gemiddeld voor 1,38 euro. Dieselrijders halen slechts minimaal voordeel uit het tanken in België. Je betaalt er namelijk 3 cent minder per liter diesel dan in Nederland. In Duitsland ben je ook aanzienlijk minder kwijt voor Euro 95 per liter dan in Nederland. Je betaalt er gemiddeld 1,40 euro voor. Diesel tank je bij onze oosterburen voor slechts 1,27 euro per liter.

Dus: we kunnen met recht stellen dat de brandstof in het buitenland nog altijd goedkoper is. Als je op vakantie gaat, heeft het dus wel degelijk zin om via Luxemburg te rijden. Maar of je nog steeds geld bespaart als je er al te ver voor moet omrijden, is een tweede.

Foto: RawPixel
Brandstofprijzen: ANWB

Advertentie

Reacties

 • HRvB says at 4 november 2019:

  Kwartje van Kok ook nog niet terug gekregen. Als ze de pompen van 98e5 nu eens ombouwen naar 95e5 met dezelfde prijs als de 95e10 dan maken ze een miljoen mensen gelukkig. 98e5 is een stokpaardje van deze regering waar ze proberen een slaatje uit te slaan met meer dan €1,71 of meer als richtprijs. Trouwens de 98e5 is geen vervanger voor de 95e5. Dit alles is het wegpesten van de oudere auto’s en hopen dat je dan electronics gaat rijden, nou mooi niet Rutte.

  • HRvB says at 4 november 2019:

   Als je in Duitsland tankt moet je tanken buiten de autobaan bij een autohof pomp of bij een pomp in een plaats.
   Het wordt hoogtijd dat men in Nederland zich aanpast aan de prijzen van de ons omringende landen (concurrentie beding)
   Nu maken ze een heleboel pomphouders in de grensstreken ongelukkig. Grr Rutte.

   Reply
  Reply
 • Rm swaak says at 4 november 2019:

  In spanje tank je 95 buiten de peaje voor 1.10€ tot 1.20€ en diesel 5 tot 10 cnt goedkoper … hoezo luxemburg goedkoopste

  Reply
 • Skopje says at 4 november 2019:

  Dit is een domme vergelijking, ik kom zelf uit makedonie en daar is een ltr benzine zeker veel te duur vergelijken met hun salaris. Het scheld maar misschien 40cent per liter met Nederland, maar salaris wel meer dan 1500 euro,,, echt een domme vergelijking

  Reply
 • Alex says at 4 november 2019:

  Ik woon in België en de diesel is 8 cent duurder dan in Nederland.

  Vraag me af wanneer dit artikel geschreven is? In 2010?

  Reply
 • CAS says at 4 november 2019:

  Ik weet niet waar jullie tanken, maar ik heb gisteren in Lelystad nog 1,25 voor een liter diesel betaald, dus goedkoper dan in België.

  • Rm says at 4 november 2019:

   Dat is met korting. De nationale prijzen zijn veel hoger.
   Ik tank meestal rond de 1,30 per liter maar als je langs de snelweg tankt zie je meestal de nationale prijzen staan.

   Reply
  Reply
 • Ro says at 3 november 2019:

  Wij lopen altyd voorop met klimaat maatregelen en hoge prijzen we zijn gvd een vliegepoepie op de landkaart een briesje en heenloopt Europa waait deze kant op stelletje uitbuiters op dat binnenhof

  Reply

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie