Als rechtgeaard autoliefhebber wist jij natuurlijk allang dat Gordon Murray, befaamd ontwerper van onder andere de McLaren F1, de afgelopen tijd werkte aan een elektrische sportauto. Hoe die er uit gaat zien, hoef je je niet langer af te vragen: dit is ‘m namelijk.

De Teewave AR.1 prototype is ontwikkeld in samenwerking met koolstofvezelboer Toray Industries. Het is een tweezittertje van 850 kilo – inclusief een centraal geplaatste accu van 240 kilo, die in zes uur volledig is op te laden. Een vlot ding, zou je zeggen, maar helaas zet de AR.1 geen Tesla-achtige prestaties neer. Z’n aandrijflijn komt namelijk uit ‘een op dit moment verkrijgbare elektrische auto’. De Mitsubishi i-MiEV, denken we. Hoe dan ook, het magnetronmotortje is goed voor 64 pk en 180 Nm, waarmee een sprinttijd van 0 tot 100 km/u van 11,4 seconden genoteerd wordt. De topsnelheid: 146 km/u. Tja, da’s niet heel spectaculair.

Toch zou de Teewave best leuk moeten rijden: Murray heeft er veel aandacht aan besteed om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden, en het onderstel zal ongetwijfeld tot in de perfectie zijn afgesteld. Dat je met weinig vermogen ook veel lol kunt hebben, bewijzen bijvoorbeeld de Smart Roadster en een doorsnee kart. Dus serveer ‘m niet meteen af, die AR.1.

Reacties

Meer van TopGear