‘Prototypes bouwen is makkelijk, maar het behalen van productievolume van nieuwe technologie is waanzinnig moeilijk’, tweette Elon Musk twee dagen geleden nog. Waarop een van zijn discipelen reageerde met ‘Ja, mijn Heer. Blijf zo doorgaan’ en een plaatje van Elon Musk als Jezus die een potje armdrukken deed met de duivel. Een bijzondere plek, Twitter. Maar dat even terzijde. Oudere Tesla’s bewijzen nu het punt van Musk.

Het schijnt namelijk dat oudere Tesla’s een terminale softwarefout hebben die chips laat doorbranden, zo meldt Business Insider. Het is zelfs zo erg dat Tesla-monteurs aan de bel trekken bij Musk. Onafhankelijke monteur Jason Hughes meldt dat hij meer dan een dozijn van deze gevallen tegenkwam: ‘Het vermoordt letterlijk een groot deel van de eenheden’. Het lijkt dus een vrij serieuze klacht te zijn.

Wat is er precies aan de hand? Elke Tesla houdt een inwendig logboek bij van alle systemen. Het automerk gebruikt deze data bijvoorbeeld om de auto’s te verbeteren. Het probleem is dat de auto’s zo gigantisch veel informatie verzamelen, dat de interne opslag het niet meer aankan. De zogenoemde MCU1-chip brandt dan door. Het resultaat is dat het scherm van de auto op zwart springt en dat de auto weigert op te laden.

De auto is op dat moment, zoals ze dat in de telefoonwereld noemen, ‘gebrickt’, wat erop neerkomt dat de auto zo functioneel is als een baksteen. Bekende Tesla-sleutelaar Rich Benoit zegt dat je nog met de auto kunt rijden, maar verder weinig kunt doen omdat alle functies in het scherm zitten. Hij zegt dat het probleem vaak na vier jaar gebruik de kop opsteekt. De chip moet vervangen worden zodra hij kapot is.

Elon Musk tweette dat ze het probleem hebben aangepakt, en dat het nu ‘een stuk beter is’. Wat er precies veranderd is, vertelt de Tesla-baas niet. Het zal ongetwijfeld een software-ingreep zijn waarbij de logboeken vaker geleegd worden of iets dat ervoor zorgt dat de computer minder fanatiek zijn info wegschrijft.

Advertentie

Reacties

 • HansQ heeft op 25 oktober 2019 geschreven:

  Niks doorbranden. Gewoon een SSD die volloopt. Is bijna zeker intussen opgelost via een over-the-air update in latere modellen.

  Reageer
 • Michel heeft op 18 oktober 2019 geschreven:

  Een handige tweaker heeft dit probleem zelf al opgelost, zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1951252

  Eea blijkt te liggen aan een interne harde schijf die simpelweg verspleten raakt.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie