Er rijden in de VS al een tijdje een paar Honda’s FCX Clarity rond, brandschone karretjes die zich op waterstof voortbewegen. Het probleem is dat je bijna nergens waterstof kunt tanken. Waarom niet? Omdat die stations loeigroot en stervensduur zijn. Gelukkig zit Honda niet stil en hebben ze daar nu iets op bedacht.

Ze hebben namelijk een prototype ontworpen van een mini-waterstofstation. Dit is maar liefst 25% efficiënter dan de conventionele H2-tankstations en past gewoon in je garage. Met een beetje water en een boel stroom kun je zo je FCX Clarity thuis bijtanken. Het duurt alleen wel behoorlijk lang: acht uur voor 0,5 kg waterstof, net voldoende voor het meeste woon-werkverkeer. Ter vergelijking: bij zo’n groot onhandig station duurt het vijf minuten om je Honda helemaal vol te gooien. Maar goed, gewoon ‘s nachts aanzetten dus, dat apparaat. Scheelt ook weer in elektriciteitskosten.

Mocht je van dit alles toch nog een beetje CO2-kriebels krijgen, dan kan het allemaal nóg een stukje schoner. Sluit je je station aan op een zogenaamd ‘smart grid’, dan geeft het ding duurzame energie terug aan het netwerk wanneer het geen waterstof produceert. Gevolg: het is energieneutraal. Hoe dit werkt? Geen idee, maar het klinkt hartstikke mooi.

Het enige exemplaar van dit waterstofstation staat momenteel nog bij Honda’s Research & Development Center in Los Angeles. Maar als wij het zo even mogen inschatten komt ie vast wel over een paar decennia voor de consument beschikbaar.

Advertentie

Reacties

Meer van TopGear

Advertentie