In 2030 staan er – als de plannen van de EU doorgaan – geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren meer in de showrooms. Voor veel autofabrikanten geldt dat de vervanger van benzine en diesel voorlopig elektriciteit wordt. De baas van de Toyota groep, Akio Toyoda, zegt dat hij deel uit maakt van ‘een stille meerderheid’ die twijfels hebben over elektrische auto’s.

‘Mensen die betrokken zijn in de auto-industrie zijn voor een groot deel een stille meerderheid,’ zegt Toyoda in een interview met The Wall Street Journal, ‘Die stille meerderheid vraagt zich af of EV’s wel echt oké zijn als enige optie. Maar zij denken dat het de trend is waardoor ze zich niet hardop kunnen uitspreken.’ De grote baas denkt dat er verschillende oplossingen kunnen zijn voor het klimaatprobleem.

Elektriciteit is niet de enige optie

‘Het juiste antwoord is nog steeds onduidelijk. Daarom moeten we onszelf niet limiteren door te kiezen voor maar één optie’, vertelt Toyoda. Het gaat er volgens hem om ‘wat er nu gedaan kan worden’. Daarbij spelen hybride auto’s ook een rol. Daarnaast kunnen andere alternatieven, zoals waterstofauto’s, ook een rol spelen: ‘Twee jaar geleden was ik de enige persoon die dat soort statements maakte.’

Toyota praat er niet alleen over, ze ondernemen ook actie. Zo hebben ze nu al een Mirai op waterstof en zijn ze al sinds het begin der tijden bezig met hybrides. Je ziet ook dat steeds meer andere merken hun vraagtekens zetten bij het beleid van de EU. Zo waarschuwde BMW ook al eerder voor het kiezen van één optie.

Reacties

 • CeeGee heeft op 20 december 2022 geschreven:

  Leuk hoor, al dat elektrische gebeuren, maar ik zie het er nog nort van komen dat het de enige energiebron wordt om mee te gaan rijden (of vliegen).

  Reden waarom? Stroom! Als we straks massaal van het aardgas af moeten, en dan ook nog eens van benzine en diesel: denk dat we het niet
  gaan redden met alleen groene stroom….

  Reageer
 • Jeroen heeft op 19 december 2022 geschreven:

  EV wagens geen optie als enigste variatie. De waterstof auto’s is toekomst.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear