Als je een beetje hebt opgelet bij elektrische auto’s, dan is je twee dingen opgevallen. Eén: als je maar lang genoeg wacht, zijn ze gratis. En twee: elektrische auto’s zijn veel moeilijker te blussen wanneer ze eenmaal in lichterlaaie staan dan benzineauto’s. Dit zorgt voor een probleem voor parkeergarages, want daar kun je er ook nog eens lastig bij. Ontmoet de mogelijke oplossing: de Toyota Hilux ‘Hiload 6×6’.

De onverwoestbare Hilux is door Prospeed Motorsport getransformeerd in een brandweerauto met een extra as. Alles erop en eraan mag de Hilux 5.600 kilo wegen. Net iets te zwaar voor de meeste parkeergarages, maar in het geval van brand maakt de parkeerwachten ongetwijfeld een kleine uitzondering voor deze Hilux.

Elektrische auto’s blussen in tien minuten

Een voordeel van de Hilux is dat hij laag genoeg is om op plaatsen te komen waar gewone brandweerauto’s niet kunnen komen. In totaal is de auto 1.850 millimeter hoog. Daardoor kan de brandweer snel genoeg beginnen het blussen en een grotere brand (of een thermal runaway) voorkomen.

Nog een belangrijk onderdeel is het ColdCut Cobra-systeem. Hiermee kan de Hilux met 300 bar water spuiten. Dat is sterk genoeg om door de bodemplaat te komen om direct de batterij te kunnen blussen. Op deze manier kan de Hiload 6×6 binnen tien minuten een EV-brand blussen terwijl hij minder water gebruikt dan dat er in jouw bad kan. Scheelt ook weer water.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)