De werking van een verbrandingsmotor is heel simpel. Er gaat benzine in en er komt herrie en plezier uit. Als het tenminste geen Prius is, want dan worden benzine en levensvreugd omgezet in beweging en depressie. Er zijn echter nog wat tussenstappen voordat de peut als rook weer naar buitenkomt. Het YouTube-kanaal TROdesigns laat in de onderstaande video perfect zien wat er in de verbrandingskamer van een benzinemotor gebeurt.

Je ziet een eencilindermotor van een Honda-motorfiets waarvan een deel is gemaakt van Acrylglas. Dankzij een slomo-camera kun je perfect zien wat er zich afspeelt binnen een draaiende motor. Het gaat hier om een viertakt motor, die dus vier slagen maakt. Bij de eerste slag naar beneden wordt er benzine en zuurstof de kamer ingetrokken. Hierbij staat de inlaatklep open zodat het spul naar binnen kan. Bij de tweede slag (die omhoog gaat, met de kleppen dicht) perst de zuiger de mix samen en laat een bougie de boel op het juiste moment ontbranden.

Door de ontploffing wordt de zuiger naar beneden gedrukt, wat zorgt voor de beweging van de motorfiets. Dit is tevens de derde slag. Bij de vierde slag worden de uitlaatgassen via de uitlaatklep naar buiten gedrukt. Daarna kan het hele feest opnieuw beginnen. We hebben de video voor je doorgespoeld, maar het is zeker de moeite waard om het volledige filmpje van de transparante motor te bekijken.

Transparante motor laat werking perfect zien

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie