Eerst onsolidair tussen de file door glippen en dan ook nog eens een onwaarschijnlijk smerige lucht achterlaten. Motorrijders bewijzen maar weer eens de wielrenners van de snelweg te zijn. Het zijn de motoren, scooters en driewielers – vermoedelijk niet het soort waar je kleine neefje op rijdt – die 6,1 keer meer stikstofoxide en 11,1 keer meer koolstofmonoxide uitstoten dan personenauto’s.

Het ICCT (International Council on Clean Transportation) onderzocht de uitstoot en kwam tot die conclusie. De reden is dat auto’s aan de Euro 6-norm moeten voldoen, en motorfietsen slechts aan de Euro 4-norm. De onderzoekers maten de uitstoot in Parijs tussen 18 juni en 16 juli. Zo’n 180.000 voertuigen passeerden de meetlocaties, waarvan bijna 3.500 motorfietsen en scooters. De eerdergenoemde cijfers zijn dus van een momentopname in Parijs.

Hoeveel motorfietsen zijn er in Nederland?

Hoe erg is het? Volgens cijfers van het CBS telt het aantal motorfietsen in Nederland 661.639 stuks. In totaal zijn er 11.495.837 wegvoertuigen in Nederland. Brom- en snorfietsen komen daar nog bij, daarvan hebben we er in Nederland 1,2 miljoen. De snorfiets is het populairst van alle tweewielers met 750.000 stuks. Het aantal brom- en snorfietsen daalde 1,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal motorfietsen steeg dit jaar in vergelijking met 2018 met minder dan 1 procent.

Dus, hoe erg is het dan? Sowieso zijn er aanzienlijk minder motoren dan auto’s en nog minder motoren worden het hele jaar door gebruikt. Zelfs in de zomer zijn er maar weinig zo fanatiek dat ze elke dag een ritje gaan maken. En elke motorrijder is er eentje die niet in zijn auto stilstaat in de file – daar valt ook iets voor te zeggen. Maar we zijn er volledig voorstander van om een voorbeeld te stellen. Laten we daarom per direct elke vorm van scooters verbannen. Niet alleen van het fietspad of uit de stad, gewoon uit Nederland. Iedereen voor? Mooi.

Advertentie

Reacties

 • YW heeft op 11 oktober 2019 geschreven:

  Ik snap dat het voor de grap is maar er zijn mensen die jullie stukken serieus nemen. Deuren worden soms open gegooid in de file, auto’s die je expres blokkeren als je “Onsolidair tussen de file door komt glippen”.

  Wel eens achteraan de file aangesloten? En geteld hoe vaak malloten niet zitten op te letten op de weg en wel op hun telefoon? En daarna vol in de ankers moeten. Je zou er maar staan op je motor….. Tevens wel eens in een volledig pak op een ronkend motorblok gezeten terwijl je stilstaat? Onwel worden van oververhitting is dan het gevaar.

  Er zijn genoeg redenen waarvoor motorrijders tussen de drukte door mogen met ligt snelheidsverschil (iets wat inderdaad een hoop niet doen), staat ook in je motor én auto theorieboek.

  Fijne dag.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie