Stel je voor, Smart Summon in je Tesla slaat op hol en hij rijdt automatisch tegen de muur van je garage aan. Dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan, want de auto werkt op hoogspanning. Bosch denkt hier over na en komt met een uitvinding die elektrocutie na een ongeval moet voorkomen.

De uitvinding is eigenlijk een kleine explosieve lading, net als in een airbag, die afgaat bij een aanrijding. De kleine explosie vernietigt de verbinding van de accu met de rest van de auto. Hierdoor komt de auto niet onder hoogspanning te staan en neemt de kans op kortsluiting af.

Voorbeeldje? Wanneer de airbagsensoren afgaan, stuurt een microchip van Bosch de explosieve lading aan. Deze explosieven scheiden de batterij en de elektronica die voor het vermogen van de auto zorgen. De kleine explosie zou hierdoor wellicht een grotere explosie door kortsluiting kunnen voorkomen.

Hoogspanning is gevaarlijk

De batterijen van elektrische auto’s anno 2019 leveren een spanning van 400 tot 800 volt. Even ter informatie, een spanning van 50 volt kan levensbedreigend zijn (al is dat nog afhankelijk van wat andere zaken). Het is dus wel degelijk een serieuze zaak. De halfgeleiderchip schakelt de hoogspanningsaccu automatisch uit. Op die manier kan niemand in contact komen met de stroom.

‘De chips zijn ongeveer net zo groot als je vingernagel. Tegenwoordig is er bijna geen enkel onderdeel van de auto waarbij geen microchips worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan rijstrookondersteuning, cruisecontrol of regensensoren. Al deze toepassingen worden aangestuurd door microchips’, zegt Jens Fabrowsky van Bosch.

 

Reacties

 • Frank heeft op 9 oktober 2019 geschreven:

  Dit klinkt allemaal heel bijzonder, maar een BMW 1 serie uit 2007 heeft ook al een airbag module op de accu zitten die de stroom afsluit na een botsing. Wie weet had BMW dat al langer..

  Reageer
 • Alex heeft op 3 oktober 2019 geschreven:

  Ligt eraan hoeveel ampere het is

  Reageer
 • TopGears heeft op 3 oktober 2019 geschreven:

  Is een relais te ingewikkeld?
  50 Volt wisselspanning en 120 Volt gelijkspanning is de grens van gevaar maar is idd afhankelijk van de kracht = stroom = Ampere

  • Poelstra heeft op 3 oktober 2019 geschreven:

   Kan ook vastkleven

   Reageer
  Reageer
 • Eelke heeft op 3 oktober 2019 geschreven:

  Of je leest de helft maar . Staat duidelijk dat dat van 50 v van meer factoren afhangt!

  Reageer
 • Maiky Kalkman heeft op 3 oktober 2019 geschreven:

  Toch een beetje slecht dat jullie 50 Volt levensbedreigend noemen. Voltage maakt helemaal niks uit voor hoe gevaarlijk het is. Het hangt af van het aantal Ampère. Je kunt iets van 200,000 Volt hebben met 0.01 Ampère, dan is het ook niet gevaarlijk. Het is totaal niet afhankelijk van het aantal Volt zoals jullie hier benoemden.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)