Het is nu helemaal officieel: vanaf 2035 zijn nieuwe benzine- en dieselauto’s verboden in de EU. Het Europees Parlement, de Europese Commissie en alle lidstaten van de EU hebben besloten dat er vanaf 2035 geen nieuwe personenauto’s en kleine bedrijfswagens meer verkocht mogen worden die CO2 uitstoten.

De nieuwe regels hingen al heel (héél) lang in de lucht, maar zijn nu door alle partijen goedgekeurd. In de praktijk betekenen de regels dat er vanaf 2035 alleen elektrische auto’s en waterstofauto’s verkocht mogen worden. Deze stoten in principe lokaal geen CO2 uit. Dan hebben we nog 12 jaar om ervoor te zorgen dat de stroom ook echt groen is.

Elektrische auto’s worden goedkoper

De regels zouden er ook voor moeten zorgen dat auto’s zonder uitstoot goedkoper worden. ‘Veel mensen willen wel schoner rijden, maar kunnen een elektrische auto niet betalen. Door deze deal worden nieuwe emissieloze auto’s goedkoper, en komt er sneller een tweedehandsmarkt’, zegt VVD-Europarlementariër Jan Huitema volgens Nu.nl.

Moet ik nu m’n benzineauto verkopen?

Nee, de regels gaan over nieuwe auto’s. Alle benzine- en dieselauto’s die vóór 2035 verkocht zijn, mogen gewoon blijven rijden. Veel automerken gaan voor die tijd al over op elektrisch, dus er zullen in de jaren dertig al veel elektrische auto’s verkocht worden. De grote vraag is of het sowieso niet goedkoper is tegen die tijd om elektrisch te gaan rijden.

En synthetische brandstoffen dan?

Hoewel synthetische brandstoffen CO2-neutraal zijn, stoten ze plaatselijk wel nog CO2 uit. Zoals het er nu naar uitziet, is er in 2035 geen plek in de showrooms voor auto’s die op synthetische brandstoffen rijden. Deze peut zal overigens wel heel goed gebruikt kunnen worden voor bestaande voertuigen. Dit klinkt vooral als een goede oplossing voor mensen met hobby- en circuitauto’s.

Reacties

  • Adje is niet gek heeft op 28 oktober 2022 geschreven:

    Pure misleiding en oplichting het hele CO2 verhaal. Zijn weer wat lobbyacties geweest van de groene kerk en dom EU. Lekker de elektrische onderdelen en auto’s uit het land (China etc.) halen waar jaar op jaar nieuwe kolencentrale bijkomen. Sloop de economie en stoot nog steeds even veel zo niet meer CO2 uit. Alle nieuwe producten die nodig zijn om het elektriciteitsnet aan te passen/ te verbeteren en nieuwe windmolens, zonnepanelen en kerncentrales te bouwen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear