Vanaf welke afstand kan de politie laseren?

En ben je dan snel genoeg om te remmen?

Vanaf welk afstand kan de politie laseren
Foto('s): polwwijkbuiten / Twitter

Het is net als boodschappen doen bij de Albert Heijn met een Jumbo-tas. Je doet niets fout, maar toch voelt het wel zo. Dus als je een reflecterend vest met een lasergun op een rotonde ziet staan, rem je vanzelf iets af – zelfs als je niet te hard rijdt. En als je wel te hard reed, was het misschien wel te laat. Of toch niet? Vanaf welke afstand kan de politie eigenlijk laseren? We gingen op onderzoek uit om te kijken hoe het zit met de snelheidscontroles van de politie.

Vanaf welke afstand kan de politie laseren?

De politie gebruikt verschillende laserguns. Het veelgebruikte model UltraLyte mogen ze inzetten voor een afstand van maximaal 610 meter. De UltraLyte LR heeft een groter bereik en kan de snelheid van een auto meten tot maximaal 1.000 meter verderop. Een volledige kilometer, dus. Vanaf welke afstand de politie kan laseren, is dus afhankelijk van het type lasergun. Er zijn tegenwoordig ook meetpistolen die 1,5 kilometer ver kunnen schieten, maar hierover hoef je je nog geen zorgen te maken. Momenteel is het wettelijk vastgesteld dat een agent maar maximaal 1.000 meter ver mag laseren.

Als we het toch over afstanden hebben: er geldt ook een wettelijke afstand die agenten moeten aanhouden van een verkeersbord. Wanneer je het bord ’50’ voorbij rijdt, mag de controle niet binnen 140 meter van het bord plaatsvinden, zo meldt Advocaat-verkeersstrafrecht. Hoe hoger de maximumsnelheid, hoe groter de afstand tot het bord moet zijn. Zo moet de politie verder dan 280 meter staan van een 100-bord op de snelweg, om maar iets te noemen, als de geldende snelheid op die plek verandert. Zo hebben automobilisten de tijd om af te remmen en de juiste snelheid aan te nemen.

Kun je snel genoeg remmen voor een lasergun?

Een lasergun meet met pulsen de afstand tot een auto. Na een eerste puls volgt een fractie van een seconde later een tweede, en aan de hand van het afstandsverschil berekent het apparaatje de snelheid van het voertuig. Volgens de website Lasergunhuren kan een gun in 0,3 seconde de snelheid vaststellen. Volgens natuurkundewebsite I-Nask is de reactietijd van een mens gemiddeld 0,2 seconde. Je moet dus waarnemen, dan met je voet naar het rempedaal en dan ook nog afremmen tot de legale snelheid. Als je de lasergun ziet binnen meetafstand, ben je dus eigenlijk al te laat.

Reacties
 1. Maarten zegt op 23 december 2020 om 12:56:

  Je zou je natuurlijk ook gewoon aan de toegestane snelheid kunnen houden. Dan heeft zo’n agent niks te doen en dan denk hij kom laat ik eens boeven van vangen.

 2. AE zegt op 23 december 2020 om 10:56:

  volgens mij moeten ze je staande houden bij een overtreding gemeten met een lasergun, zolang ze je niet staande houden is het bewijs nul!

 3. Joop zegt op 23 december 2020 om 09:31:

  Als je de lasergun ziet kun je ook proberen te stoppen en om te draaien, mits de afstand groot genoeg is zodat je kenteken niet gelezen kan worden.

 4. Erik zegt op 22 december 2020 om 22:36:

  Gewoon een laser shield nemen 😉

 5. Chris zegt op 22 december 2020 om 17:52:

  Je moet een goed reflecterend oppervlakte vinden met de laserpistool. Schuine oppervlakte kaatsen de stralen af. Als de agent jou ziet vanaf 200m + is het lastig om gelijk een goede hit te krijgen, dus remmen heeft altijd zin!

 6. Josef Fritsel zegt op 22 december 2020 om 15:31:

  Het blijven gestapo acties. Je ging bij de politie om boeven te pakken en een pistool te dragen. Deze acties dragen niks bij een betere samenleving. Stelletje nsdap’ers(nazii’s)

  • Cor zegt op 23 december 2020 om 14:18:

   Je bent een boef als je de snelheid overtreed.
   Je zal maar net 5 meter te laat stilsaan.

 7. LP zegt op 22 december 2020 om 14:36:

  Tering, dat laatste zin/conclusie is gewoon onzin.
  Wat als ik de laser gun zie op een afstand van 1.5km en dan afrem? Tuurlijk werkt dat..

 8. Han zegt op 21 december 2020 om 12:29:

  Als je de laser ziet ben je al gezien dus te laat uit ondetvinding

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken