Het Europees Openbaar Ministerie noemt het Operatie Huracán, maar laat het toevallig een Lamborghini Urus zijn die ze in beslag hebben genomen. Vorige week hebben 2.000 onderzoekers van de belastingdienst, douane en de politie in zeven landen 450 invallen gedaan. Ook in Nederland was het raak: daar nam de FIOD 34 auto’s in beslag in Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Enschede en Nijkerk. Ook namen ze 900.000 euro in contant geld mee.

Op de foto is een Lamborghini Urus te zien en het is niet duidelijk welke voertuigen er nog meer meegenomen zijn. In een video van het Europees Openbaar Ministerie zijn nog een Porsche 911 en drie SUV’s van Mercedes te zien. Volgens de FIOD worden de autobedrijven ervan verdacht om fraude te plegen met (inkoop)facturen. Hierdoor zouden ze 6.000.000 euro aan belasting niet betaald hebben. Omdat het zo’n enorm bedrag is, is de verdenking officieel ook ‘misdaad in georganiseerd verband.’

De FIOD denkt dat de belastingfraude plaatsvond door zogenoemde btw-auto’s te transformeren naar marge-auto’s. Het verschil is dat er over een marge-auto minder belasting moet worden betaald. Omdat het bedrijf minder belasting hoeft te betalen, kunnen ze de auto voor minder verkopen, zonder daar eigen winst voor in te leveren. Dit zou dan weer oneerlijke concurrentie zijn. Mochten de daders schuldig bevonden worden, verschijnen de 34 auto’s ongetwijfeld binnenkort bij Domeinen Roerende Zaken.

In Europa voor 225 miljoen gefraudeerd

Operatie Huracán werd ook uitgevoerd in België, Duitsland, Hongarije, Italië, Portugal en Spanje. Het totale netwerk zou gefraudeerd hebben voor 225 miljoen euro, waarvan 38 miljoen fraude met BTW-belasting is. De organisatie liep tegen de lamp toen de Italiaanse autoriteiten wat onregelmatigheden op facturen zag en dit meldde aan de Duitse autoriteiten.

Advertentie

Reacties

  • Joost heeft op 21 juni 2023 geschreven:

    Maar wat gebeurt er dan nu met de autos worden ze vernietigt of weer verkocht?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie