Zoals je weet, zijn we bij TopGear gek op verbrandingsmotoren. Maar zoals je ongetwijfeld in de ochtend van nieuwjaarsdag aan den lijve hebt ondervonden, is niet alles wat leuk is ook goed voor je. Alles met mate, is het devies. Uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat de uitstoot van verbrandingsmotoren het risico op dementie en Alzheimer kan vergroten.

Zoals je weet, zijn we bij TopGear gek op verbrandingsmotoren. Of hadden we dat al gezegd? Hoe dan ook, het Amerikaanse onderzoek focust zich op de schadelijke effecten van fijnstof van formaat PM 2,5 – dit zijn deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer. Volgens het onderzoek van meerdere universiteiten zijn auto’s de voornaamste bron van deze deeltjes.

Zoals je weet, eh… Waar waren we? Oh ja: in het onderzoek wordt gekeken naar data van 2000 tot 2017 en op plekken waar veel deeltjes van PM 2,5 aanwezig zijn, is de kans op Alzheimer 9 procent groter. De kans op dementie is er 6 tot 7 procent groter. De onderzoekers concluderen dat er een grote kans is dat er een verband is tussen deze uitstoot en de nare ziektes.

Minder uitstoot is altijd een goede zaak

Goed, we doen er een beetje lacherig over – humor is ons voertuig om de boodschap te bezorgen. Niet boos worden. We weten al langer dat uitstoot en vervuiling niet goed zijn, dus des te meer reden om te nieuwe duurzamere innovaties te omarmen. Dat hoeven niet alleen elektrische auto’s te zijn, maar ook synthetische brandstoffen en waterstof. Tot die tijd maar niet boven een uitlaat gaan hangen.

Advertentie

Reacties

  • RUFUS heeft op 3 januari 2023 geschreven:

    Langer leven vergroot ook het risico. Motoren die maar één liter nodig hebben doen wonderen als ze uit de diepvriezers mogen . Info bij gepensioneerde VS. Ford-Ingenieurs. Of bij De Media.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie