Hoeveel effect deze kwalificatiesessie gaat hebben op het kampioenschap van Verstappen? Daar komen we morgen pas achter tijdens de sprintrace. Toch is deze kwalificatie voor de hoofdrace in Qatar een belangrijk meetmoment. Nu gaan we zien hoe snel alle auto’s zijn op het moment dat er dit weekend wordt geracet.

Q1

Vanaf begin af aan blijken track limits een belangrijke rol te gaan spelen in Qatar. Meerdere coureurs gaan op verschillende plekken even langs de baan waardoor de rondetijd wordt afgenomen. Zoals we iedere raceweekend weer ondervinden, wordt de baan steeds warmer waardoor de tijden sneller worden. Intussen klaagt Verstappen meermaals over verkeer.

In de laatste paar minuten stelt Verstappen orde op zaken en pakt de snelste tijd. Pérez komt niet verder dan een elfde plaats. Logan Sargeant wordt op het laatste moment door zijn teamgenoot uit de top vijftien geduwd. Albon is 0,092 seconden sneller dan de Amerikaanse rookie. Verder vallen Stroll (wiens teamgenoot derde eindigt), Lawson, Magnussen en Zhou af.

Q2

Ook in het tweede deel van de kwalificatie heeft Verstappen mot op de baan. Deze keer treft de Red Bull-coureur, Carlos Sainz. ‘Wat doet hij? Hij is gewoon aan het verdedigen’, beantwoordt Verstappen op zijn eigen vraag. Een bijzondere manoeuvre van de Spaanse coureur die wellicht hierdoor in de war is. Hij kan zijn tijd niet verbeteren en eindigt als Sainz.

‘Hebben we het gehaald?’, vraagt Pérez aan zijn engineer. Het antwoord is negatief. De Red Bull-coureur vernagelt zijn laatste rondje door buiten de baan te treden. Voor de zoveelste keer haalt Pérez Q3 niet. Ook Tsunoda, Albon en Hülkenberg vallen af. Hamilton verslaat trouwens Verstappen met 0,1 seconde. De McLarens volgen hierna gebroederlijk als derde en vierde.

Q3

We zoomden even in op de uitvallers, maar laten we het ook eens positief bekijken. Beide Alpine’s zijn op wonderbaarlijke wijze in het derde deel gekomen net als parttime wielrenner Valtteri Bottas. Helaas gaan deze drie coureurs niet vooraan meedoen. Wie wel? Natuurlijk Verstappen, maar hij krijgt concurrentie van Mercedes, McLaren en Leclerc.

Na de eerste getimede rondjes is Verstappen een halve seconde sneller dan de rest. De eerstvolgende auto’s zijn die van Hamilton en Russell. Daarbij gezegd: de tijd van Norris was drie tienden trager dan die van Verstappen, maar de McLaren is eventjes buiten de lijntjes geweest en je weet wat er dan gebeurd.

Met nog een handjevol minuten te gaan komen de coureurs weer de baan op voor een laatste poging. Het is nu zaak om zo laat mogelijk aan je snelle ronde te beginnen zodat je de beste baancondities hebt. Verstappen gaat in zijn rondje in de fout. Daarom kapt hij zijn laatste rondje af en komt er dus geen verbetering.

Dit is de kans voor de concurrentie om Verstappen te verslaan. Toch komt niemand meer aan de tijd van de Red Bull. Norris komt het dichtste bij, maar wederom wordt zijn tijd afgepakt. Daardoor start Russell zondag als tweede en Piastri als derde. Tenminste, dat dachten we. Tijdens de interviews met de top drie wordt bekend dat ook Piastri zijn tijd kwijt is. Daardoor schuift Hamilton door naar P3. Werkt leuk F1, die track limits.

Uitslag van de kwalificatie voor de GP van Qatar 2023

 1. Verstappen
 2. Russell
 3. Hamilton
 4. Alonso
 5. Leclerc
 6. Piastri
 7. Gasly
 8. Ocon
 9. Bottas
 10. Norris
 11. Tsunoda
 12. Sainz
 13. Pérez
 14. Albon
 15. Hülkenberg
 16. Sargeant
 17. Stroll
 18. Lawson
 19. Magnussen
 20. Zhou

Hoe laat begint F1 in Qatar?

Zaterdag
Sprint Shootout: 15:00 uur – 15:44 uur
Sprintrace: 19:30 uur – 20:30 uur

Zondag
Race: 19:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)