Aston Martin en Zagato hebben samen een rijke historie: sinds 1960 heeft de samenwerking tussen de twee merken een aantal beeldschone special editions voortgebracht. Het nieuwste wapenfeit: deze robijnrode Vanquish Zagato met gekietelde V12, die dit weekend op Villa d’Este wordt voorgesteld.

Als basis gold – niet verrassend – een standaard Vanquish, die vervolgens een boost kreeg naar een mooi rond vermogen van 600 pk en werd voorzien van ‘verbeterde rijdynamiek’, wat dat ook precies mag inhouden. Maar zoals je ziet, was dat niet het belangrijkste.

De adembenemende carrosserie werd op smaak gebracht door Andrea Zagato en Astons eigen Marek Reichman in Milaan, maar wordt gewoon gebouwd in Gaydon. De grote, veelal uit één stuk gevormde panelen zijn van koolstofvezel en weten vanuit allerlei hoeken te imponeren – maar we stellen voor dat je eerst de schitterende achterkant even bekijkt. De nieuwe licht-units zijn typisch Zagato, terwijl de blades verwijzen naar de extreme Aston Martin Vulcan. De vier uitlaatpijpen laten je weten dat het niet alleen maar uiterlijk vertoon is.

En profil heeft de Vanquish Zagato best iets weg van de nieuwe DB11, met z’n glaspartij die doet denken aan een helmvizier (lekker racy). Uiteraard zien we de klassieke Zagato double bubble terug, terwijl de achterste wielkasten nu scherper gevormd zijn om hun lijnen opvallend samen te laten komen met die van het aflopende dak. De spiegels verwijzen naar de One-77 en de vouwen in de voorspatborden naar de CC100 conceptcar. In het interieur vinden we brons leer, uiteraard heel veel koolstofvezel en natuurlijk een opvallend Z-patroon op de stoelen en deuren, en gestikt in de hoofdsteunen.

‘Deze auto vertegenwoordigt de essentie van een belangrijke design-relatie die inmiddels ruim 50 jaar beslaat’, aldus Andrea Zagato. Is de Vanquish Zagato het waard om een eervol plekje te krijgen naast grootse klassiekers als de DB4 GT en de V12 Vantage Zagato? Als je het ons vraagt: oh jazeker.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie