Een diesel-zescilinder van BMW, luchtvering van Cadillac, de genen van DeLorean, een glasvezel carrosserie net als een Corvette en meer dan zes meter lengte. Én een toilet. Dit klinkt als de vreemdste combinatie van eigenschappen ooit, maar ze passen bijzonder goed bij elkaar. Je kijkt naar de Vixen 21TD, wat zonder twijfel de revolutionairste camper uit de jaren tachtig is.

In de jaren tachtig waren Amerikaanse automerken druk bezig met het zuiniger en efficiënter maken van producten. En zo dacht Bill Collins eind jaren tachtig dat de wereld wel behoefte zou hebben aan een zuinige camper. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de DeLorean DMC-12 en de Pontiac GTO. Zo richtte Collins het bedrijf Vixen op, met het idee om een gestroomlijnde en zuinige camper te bouwen.

Een lage camper met een BMW-dieselmotor

Het resultaat was deze Vixen 21TD met een 2,4-liter zes-in-lijn van BMW. De lage koets was heel aerodynamisch waardoor een verbruik van nog geen 8 liter diesel op de 100 kilometer mogelijk moest zijn. Op de plaats van bestemming kon je het dak omhoog klappen voor extra hoofdruimte. Voor een camper lag het ding ook nog eens heel aardig op de weg en hij haalde 160 km/u.

Toch sloeg de Vixen 21TD niet heel erg aan bij het grote publiek. Misschien was ie toch iets te krap voor de Amerikanen. Of wilden ze gewoon niet zelf schakelen? Van 1986 tot 1989 werden er 376 exemplaren van deze 21TD verkocht. Er waren ook nog 172 versies met een GM V6 en een hoger dak, plus nog 39 ‘limousines’. Het was niet genoeg om het bedrijf staande te houden.

Lees ook: Meer informatie over de Vixen 21TD

Het is dus vrij uniek dat er vier tegelijk te koop staan, en dan ook nog in Nederland (al is hij daarmee niet zeldzamer dan een Fiat Multipla). Eentje heeft een Nederlands kenteken, maar in overleg kunnen ze allemaal voorzien worden van gele platen.

Overigens staan ze nu even in het Belgische Turnhout. De Nederlandse eigenaar wil er graag ééntje zelf houden, maar de andere drie mogen naar een nieuw baasje. Leuk detail: de witte Vixen zat in de film Die Kronzeugin Mord in den Bergen. Wie kent ‘m niet?

De vier campers verkeren volgens de advertentie in ‘nagenoeg originele en complete staat’. Ze hebben een badkamertje, toilet, keukentje plus vier zit- en slaapplaatsen. De prijzen lopen uiteen van 35.000 tot 65.000 euro per stuk. Zoals eerder gezegd moet er eentje achterblijven voor de eigenaar, maar er mogen er drie weg. Scoor jij zo’n zeldzame én zuinige ‘BMW-camper’?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)