Geen zorgen, we zijn nog altijd een familievriendelijke website voor alle leeftijden. De Dutch Reach, in tegenstelling tot de Dutch Oven en de Dutch Rudder, is iets heel onschuldigs. Het kan zelfs levens redden. Hoewel de naam ‘Dutch Reach’ misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, moet je het principe wel geleerd hebben tijdens je rijlessen. Het komt erop neer dat je de deur met de hand opent die het verst weg is. In het Verenigd Koninkrijk is dit vanaf nu verplicht.

In het VK zijn begin 2022 een aantal wijzigingen doorgevoerd in de Highway Code, de wegenverkeerswet. Eén van de wijzigingen is het verplichten van de Dutch Reach. Omdat je met de verste hand de deur opent, moet je je lichaam een stukje draaien. Tijdens dit draaien keer je je hoofd naar de weg toe, waardoor je automatisch de dode hoek checkt. Zo kun je voordat je de deur opent eigenlijk vanzelf zien of er een fietser aankomt.

Waarom je in het VK een boete krijgt als je de Dutch Reach niet toepast

Zo snap je meteen ook waarom het de Dutch Reach heet: de manoeuvre is uitgevonden waar de fietsersplaag op zijn hoogtepunt is. Sorry, we bedoelen: waar we allemaal heel gezond bezig zijn. In Engeland moeten autobestuurders blijkbaar nog heel erg wennen aan fietsers, waardoor er te vaak autoportieren blind tegen de tweewielers worden opengegooid. De maatregel moet 500 fietsongelukken met autodeuren per jaar voorkomen.

Het is nu dus verplicht in het VK om de deur te openen met de hand die het verst weg van de deurgreep is. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 1.000 Britse ponden, zo’n 1.200 euro. De pakkans is uiteraard niet heel groot, maar het hoge boetebedrag geeft wel aan hoe groot de noodzaak is. Een andere oplossing is een subsidie voor vleugeldeuren voor iedereen. Als je die nog niet hebt, tenminste.

Reacties

  • Dre heeft op 19 februari 2023 geschreven:

    Het VK is al jaren verkeerd bezig en Top Gear doet er aan mee om dit soort stomme berichten te plaatsen omdat ze fietshaters zijn.

    Reageer
  • DE Lowie heeft op 19 februari 2023 geschreven:

    Het VK op zijn best. Hoe gekker hoe liever.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear